FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šefčovič i Hoekstra dobili potrebnu potporu odbora za okoliš EP-a

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES/STRASBOURG, 4. listopada 2023. (Hina) - Kandidati za povjerenika Komisije za klimatsku politiku Wopke Hokestra i za izvršnog potpredsjednika zaduženog za Zeleni plan Maroš Šefčovič dobili su u srijedu potporu odbora za okoliš, a u četvrtak bi trebali dobiti potporu cijelog Europskog parlamenta.

U odboru za okoliš Europskog parlamenta obojica kandidata dobili su potrebnu dvotrećinsku većinu. U četvrtak će se o tome glasati na plenarnoj sjednici Europsokg parlamenta.

 Nizozemac Hoekstra je pred odborom za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane saslušan u ponedjeljak, a u utorak je saslušanje prošao Slovak Šefčovič. Međutim, nijedan nije odmah dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, nego su im zastupnici uputili dodatna pitanja u pisanom obliku na koja su oni odgovorili u traženom roku do srijede ujutro.

"Možda nismo dobili sve odgovore, ali smo dobili dovoljno za potrebnu dvotrećinsku većinu i zeleno svjetlo za oba  kandidata", rekao je predsjednik odbora Pascal Canfin na konferenciji za novinare u Strasbourgu nakon sastanak koordinatora odbora.

 Četiri najveća zastupnička kluba   Europske pučke stranke (EPP), Socijalista i demokrata (S&D), Obnove Europe (Renew) i Zelenih dali su potporu obojici kandidata, dok su im potporu uskratili Konzervativci i reformisti (ECR), Ljevica i skupina Identitet i demokracija (ID).

 Hoekstra i Šefčovič predloženi su za dužnosti koje je donedavno je obnašao Frans Timmermans, koji se odlučio vratiti u nacionalnu politiku u Nizozemskoj. Umjesto njega nizozemska vlada je predložila Wopkea Hoekstru, koji je ranije bio ministar financija i ministar vanjskih poslova. Maroš Šefčovič je već od ranije član i potpredsjednik Komisije, ali je bio zadužen za drugi resor.

Hoekstra stranački pripada Europskoj pučkoj stranci (EPP),  a Šefčovič je član populističke, nominalno socijaldemokratske stranke Smer, čiji je čelnik  Robert Fico pobijedio na parlamentarnim izborima u Slovačkoj proteklog vikenda.

 Prema pravilima EU-a, za imenovanje povjerenika Komisije potrebna je suglasnost predsjednice i Vijeća Europske unije nakon konzultacija s Europskim parlamentom.

Prema međuinstitucionalnom Okvirnom sporazumu o odnosima između Komisije i Parlamenta, predsjednica Komisije dužna je ozbiljno razmotriti rezultate konzultacija s Europskim parlamentom prije nego što da definitivnu suglasnost na odluku Vijeća o imenovanju povjerenika.

 

(Hina) xsv ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙