FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU podbacio u 'zelenoj' regulaciji vinarstva - revizori

Autor: Marina Kuzmanić-Hiržin

BRUXELLES, 26. rujna 2023. (Hina/dpa) - EU strogo regulira i podupire proizvodnju vina, ali je podbacio i u zaštiti okoliša i u jačanju konkurentnosti vinarstva, upozorio je Europski revizorski sud (ECA).

EU je vodeći svjetski proizvođač, potrošač i izvoznik vina, podsjeća revizorski sud, a u proizvodnji dominiraju Italija, Francuska i Španjolska, 80 posto udjela.

Bruxelles strogo regulira i podupire vinarstvo, naglašavaju revizori, napominjući da vinogradari dobivaju oko 500 milijuna eura godišnje za restrukturiranje vinograda i za konkurentnost.

Mjera bi trebala osigurati uvjete za kontrolirani rast proizvodnog potencijala, uz maksimalno povećanje površine pod vinogradima za jedan posto godišnje, i sprečavanje prekomjerne opskrbe tržišta.

"Poticanje konkurentnosti vinskog sektora ključno je i posebno važno za EU, ali bi trebalo ići ruku pod ruku s poboljšanom ekološkom održivošću", rekla je Joëlle Elvinger, autorica izvješća.

"U najmanju ruku možemo reći da su te mjere EU-a podbacile" na oba područja, zaključuje Elvinger. 

Vinari ne koriste taj novac kako bi ublažili utjecaj poslovanja na okoliš i klimu, a u nekim slučajevima ulažu ga u prijelaz na sorte grožđa kojima treba više vode, zaključili su revizori.

"U EU vina mogu biti crvena, bijela i ružičasta, ali njihova proizvodnja rijetko je 'zelena''", smatraju revizori.

Komisija bi trebala jasnije definirati ciljeve konkurentnosti, ocijeniti njihovu provedbu i kreirati ambiciozniju zelenu politiku u vinarstvu, poručuju revizori.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙