FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovcu kroz projekt Sirena ubrzano zrenje sireva

Autor: Vesna Horvat

KARLOVAC, 14. srpnja 2023. (Hina) - Na karlovačkom Veleučilištu u petak su predstavljeni rezultati trogodišnjeg projekta “Modifikacija procesa zrenja sira i razvoja proizvoda na bazi sirutke - Sirena”, gotovo milijun eura vrijednog istraživanja ubrzane metode zrenja sira i kreiranja novih proizvoda od sirutke.

Voditeljica projekta, profesorica Odjela Prehrambene tehnologije na smjeru pivarstva i prerade mlijeka Marijana Blažić rekla je da su u suradnji sa stručnjacima Prehrambeno bio-tehnološkog fakulteta u Zagrebu uspjeli skratiti proces zrenja pojedinih sireva, tj. da su "u komorama uspjeli ubrzati proces dobivanja aroma komponenti, te sir zaštititi od štetne ili patogene flore i kvarenja”.

Pritom se ne odstupa od tradicionalnog načina proizvodnje sira već je riječ o modifikaciji zrenja kao završne faze proizvodnje sira, složenog biokemijskog procesa koji traje od dva do šest mjeseci, ponekad i više godina.

“Nakon istraživanja zrenja sira u različitim uvjetima, kontrolnoj komori, komori na predtlak ili nadtlak, komori sa ozonom i s modificiranom atmosferom, gdje se mijenja koncentracija CO2 i dušika, dobili smo mjerljive parametre. Proizvođačima je sada dostupno znanje i mogu stvoriti uvjete da bi poboljšali svoju mikrobiološku kontrolu u zrionama”, kaže Blažić.

Također su izradili nekoliko novih proizvoda na bazi sirutke, koja se kao nusproizvod u Hrvatskoj pretežno koristi za prehranu svinja ili baca. To su koncentrati proteina sirutke ili izolati proteina sirutke, sirutka u prahu i albuminski sir, te situtkini napici uz dodatak raznih aroma.

Rezultati tog projekta su izravno primjenjivi, a znanje i oprema koristit će se ubuduće za edukaciju novih studenta. Zahvaljujući projektu Veleučilište se je internacionaliziralo, prije svega sa studentima i profesorima iz Argentine, te iz Italije i Rumunjske.

Projekt je vrijedan 957.453 eura i sa 85 posto sufinanciran sredstvima Europskog Fonda za regionalni razvoj, a omogućili su ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

(Hina) xvhor ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙