FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

53 posto Hrvata izišlo bi na izbore za EP da se održavaju sljedeći tjedan

Autor: Slavko Vukadin

 BRUXELLES, 6. lipnja 2023. (Hina) - Da se izbori za Europski parlament održavaju sljedeći tjedan 53 posto birača u Hrvatskoj izišlo bi na njih,  prosječno u EU-u izišlo bih  67 posto, pokazuju rezultati istraživanja koje je Europski parlament objavio u utorak.

 Točno godinu dana prije europskih izbora koji će se održati od 6. do 9. lipnja 2024. godine, istraživanje Eurobarometra pokazuju da je porastao interes za te izbore - 56 posto anketiranih je zainteresirano, šest posto više nego 2018. godine, godinu dana prije zadnjih izbora održanih 2019.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 2. do 26. ožujka ove godine u svih 27 država članica.

U Hrvatskoj je ankterirano 1020 osoba.

 Na pitanje koliko je vjerojatno da biste izišli na europske izbore da se održavaju sljedeći tjedan, preko polovice ispitanika u Hrvatskoj odgovorilo je da bi glasalo. Samo je u Češkoj zabilježen manji postotak, tamo bi izišlo 50 posto.

Hrvatska je na zadnjim izborima 2019. imala jedan od najslabijih odaziva birača 28,85. posto.

 Prosječno u EU-u, 67 posto birača izjavilo je da bi izišlo na izbore da se održavaju sljedeći tjedan.

 Manje od trećine birača, 32 posto misli da stvari idu u dobrom smjeru u ovom trenutku u Europskoj uniji , a 47 posto da idu u krivom.

U Hrvatskoj 38 posto drži da idu u dobrom, 48 u krivom smjeru.

Na pitanje u kojem smjeru stvari idu u vašoj zemlji, 21 posto ispitanika u Hrvatskoj je rekla da ide u dobrom, a 71 posto u krivom smjeru.

Proteklih godinu dana potpora Ukrajini bila je jedno od ključih prioriteta EU-a.

Preko dvije trećine, 69 posto, zadovoljno je potporom EU-a Ukrajini, u Hrvatskoj je zadovoljno njih 72 posto.  

 Na pitanje, odobravate li ili ne odobravate potporu EU-a Ukrajini nakon ruske agresije, 82 posto ankteriranih u Hrvatskoj odgovorilo  je da odobrava, više od prosjeka u EU-u - 76 posto.

Najveća je potpora u Švedskoj (97 posto), Finskoj (96 posto), Nizozemskoj (95 posto). Najniža potpora je u Slovačkoj i Grčkoj, 51 posto, Bugarskoj 54 posto, Češkoj 58, Austriji 61 posto.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙