FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Digitalni katalog podvodne kulturne baštine SDŽ-a

Autor: Pejo Gašparević

SPLIT, 25. svibnja 2023. (Hina) -  Digitalni katalog podvodne kulturne baštine Splitsko-dalmatinske županije; namijenjen turistima,  ljubiteljima podmorskih arheoloških spomenika, predstavljen je u četvrtak u Splitu.

"Sve češće nam dolaze turisti koji aktivnosti i doživljaj traže u podmorju", istaknuo je na predstavljanju župan Blaženko Boban.

Digitalni katalog podvodne kulturne baštine, kako je rečeno, ilustrira podmorje srednjodalmatinskog akvatorija, gdje se vide tragovi naselja, luka,  brodoloma, poprišta pomorskih bitaka.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Matea Dorčić je istaknula kako je taj digitalni katalog nastavak aktivnosti koja je počela krajem 2019. godine, kad je izdan turistički vodič "Podmorska baština Splitsko-dalmatinske županije" u kojem je predstavljeno 27 podvodnih lokaliteta.

Digitalnim katalogom, objasnila je, novom tehnologijom predstavlja se podmorska baština Jadrana.

"Cilj je bio objediniti podvodna arheološka nalazišta u jedinstveni turistički proizvod koji sigurno svrstava srednju Dalmaciju na međunarodnu mapu arheološkog turizma", poručila je Dorčić.

Po njezinim riječima, za potrebe promidžbe podmorskog turizma u trajektnim lukama u Splitu i Visu te u Zračnoj luci Split postavljene su ploče s informacijama.

Koristeći se modernim tehnologijama, na tim su pločama primijenjeni QR kodovi i NFC tehnologija, koji upućuju na mapu podvodnih lokaliteta, objasnila je Dorčić.

Podvodni arheolog Saša Denegri rekao je kako su za Digitalni katalog odabrani najreprezentativniji lokaliteti srednjodalmatinskog podmorja.

"U katalogu su prezentirani lokaliteti za razdoblje od 2500 godina tako što su uzeti u obzir brodolomi iz Antike, zatim kasniji antički  lokaliteti, srednjovjekovno razdoblje drvenih jedrenjaka, ratni i trgovački željezni brodovi iz 19. i 20. stoljeća te zrakoplovi iz Drugoga svjetskog rata", rekao je Denegri i dodao kako ima plićih lokaliteta koji su dostupni ronjenjem, a onih znatno dubljih.

 

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙