FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Golob i Fajon istaknuli važnost zajedništva na Dan Europe

Autor: Branka Radman

ZAGREB, 9. svibnja 2023. (Hina/STA) -  Slovenski premijer Robert Golob i ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon istaknuli su u utorak važnost zajedništva Europske unije na današnji Dan Europe, kojim EU obilježava početak europskih integracija prije više od 70 godina. 

"Dan Europe dan je zajedništva, prijateljstva, solidarnosti i uspjeha konstruktivne integracije za dobrobit svih. Zajedno smo jači i zajedno možemo više. Zapravo, moramo više", istaknuo je premijer.

Po njegovim riječima, to je još važnije danas, kada se u blizini odvijaju ratovi, kada klimatske promjene ugrožavaju kvalitetu života i kada su građani Slovenije također suočeni s većim troškovima osnovnih životnih potrepština i drugim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, navodi slovenska agencija STA.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Fajon naglasila je da je odgovor na sve krize s kojima se EU suočava u posljednje vrijeme sve više Europe, više suradnje, više jedinstva u odlučivanju, a prije svega više solidarnosti i razumijevanja.

"Iskustvo pokazuje da je Europska unija najjača kada djelujemo ujedinjeno. Kao Slovenka i Europljanka, kao građanka i kao ministrica uvijek ću tome težiti", navela je Fajon u videu objavljenom na Twitteru.

Slovenski premijer i šefica diplomacije podsjetili su na prednosti koje Sloveniji donosi članstvo u EU.

 "Za Sloveniju je Europska unija međunarodno okruženje u kojem može afirmirati i braniti svoje interese i pozicije. Zbog članstva u Europskoj uniji u Sloveniji bolje živimo", rekla je Fajon.

Premijer Golob istaknuo je kako za Sloveniju, koja je u EU od 1. svibnja 2004., članstvo ne samo da nudi prednosti, već joj nameće i odgovornost za proaktivnu i konstruktivnu suradnju u oblikovanju politika u EU na način koji štiti interese Slovenije.

 Odgovornost je nužna i u zaštiti temeljnih vrijednosti i sloboda koje su, unatoč činjenici da živimo u 21. stoljeću, i dalje svakodnevno ugrožene, rekao je Golob istaknuvši posebice  važnost očuvanja schengenskog prostora.

“Dan Europe je i dan pobjede nad nacizmom i fašizmom, on je podsjetnik kako se svakodnevno moramo truditi zajedno njegovati vrijednosti demokracije, slobode i međusobnog poštovanja”, rekao je slovenski premijer.
 

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙