Nova studija otkrila je da brzina kojom metaboliziramo kofein može utjecati na našu težinu, iako će biti potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdili je li ispijanje veće količine kave korisno.
Dr. Dipender Gill, klinički znanstvenik s Imperial Collegea u Londonu, radio je na novom istraživanju objavljenom u časopisu BMJ Medicine.
Rekao je da dosadašnje studije nisu uspjele pokazati uzročno-posljedične veze između kofeina i tjelesne težine, ali se nova studija bavila genetikom, čineći zaključke uvjerljivijima.
Rekao je da "95 posto kofeina metabolizira enzim" i da dva gena nazvana CYP1A2 i AHR utječu na funkciju i razinu tog enzima.
"Analizirajući genetske varijacije koje uzrokuju da ljudi brže, ili sporije metaboliziraju kofein, otkrili smo da je kod onih koji sporije metaboliziraju, zbog čega je razina kofeina u krvi viša, niži indeks tjelesne mase i niži rizik od dijabetesa", rekao je.
"To čini kofein u plazmi".
Rekao je da, na razini populacije, to znači da ljudi koji sporije metaboliziraju kofein imaju veću vjerojatnost da će biti mršaviji i imati manji rizik od dijabetesa.
"Ako brže metabolizirate, imate niže razine kofeina u plazmi te ste, u prosjeku na razini populacije, pod malo većim rizikom od dijabetesa i imate nešto viši indeks tjelesne mase".
Rekao je da će ova studija usmjeriti daljnja istraživanja, uključujući i pitanje može li ispijanje više kave pomoći ljudima da ostanu vitki.
Međutim, ljudi za sada ne bi trebali mijenjati svoje navike.
"Sigurno ljudi ne bi trebali početi piti više kave, ili čaja kako bi pokušali smršavjeti, a to je zato što kava, čaj i kofein također mogu imati štetne učinke", rekao je.
"Dakle, nekim ljudima može biti teško spavati, a neki ljudi mogu dobiti palpitacije, pa mislim da, na temelju ove studije, ljudi ne bi trebali mijenjati svoj životni stil, ili ponašanje, ali bi se naši nalazi trebali koristiti za usmjeravanje daljnjih istraživanja, uključujući potencijalne kliničke studije".
Dr Gill je rekao da trenutno nije jasno koji udio stanovništva brže metabolizira kofein.
Studija je obuhvatila gotovo 10.000 ljudi koji su sudjelovali u šest dugotrajnijih istraživanja.