FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski ministar u Varažinu najavio nove Interreg projekte

Autor: Siniša Kalajdžija

VARAŽDIN, 14. ožujka 2023. (Hina) - Slovenski ministar za koheziju i regionalni razvoj  Aleksander Jevšek u utorak je u Varaždinu najavio nove Interreg projekte Slovenije i Hrvatske vrijedne 40 milijuna eura.

Interreg je jedan od ključnih instrumenata EU-a u podržavanju prekogranične suradnje putem financiranja projekata. 

Slovenija je Hrvatskoj vodeći partner na Interreg projektima, a na novom natječaju koji će biti objavljen 24. ožujka dvjema će stranama na raspolaganju biti više od 40 milijuna eura, naglasio je Jevšek.

„Interreg projekti su, iako mali, jako lijepi i to su projekti koje ljudi u lokalnim sredinama znaju realizirati i potom se ponosno njima predstaviti”, kazao je Jevšek koji je prije nego što je imenovan ministrom bio gradonačelnik Murske Sobote pa je s varaždinskom stranom podijelio iskustva koja ima u povlačenju europskih sredstava.

Slovenski je ministar dodao da su stanovnici s obje strane granice dosad surađivali u brojnim projektima, spomenuvši i prijateljske veze Murske Sobote, Ptuja i nekih slovenskih općina s Varaždinom. Pritom je posebno istaknuo važnost toga što izmežu dviju države više nema šengenske granice. 

„Ne treba mnogo govoriti o tome što to znači za ljude koji svaki dan prelaze granicu, za gospodarstvo, industriju, za razvoj obiju država. Stoga sam vrlo sretan što smo se danas ovdje dogovorili da ćemo neke projekte pokušati planirati i realizirati zajedno, za dobrobit građana s obje strane granice”, rekao je Jevšek.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je da je izuzetno bitno da Varaždin dobije iskustva Slovenije koja je u Europskoj uniji duže od Hrvatske, "što će nam pomoći da budemo efikasniji".

„Imamo u planu nekoliko projekata vezanih uz zelenu infrastrukturu i određenu gastronomsku ponudu, tako da smo razgovarali o mogućnostima na koji način da prijavimo te projekte”, rekao je Bosilj.

 

(Hina) xskal ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙