FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Natura Viva i TNC počeli kampanju zaštite rijeke Mrežnice

Autor: Vesna Horvat

KARLOVAC, 9. ožujka 2023. (Hina) - Potpisivanjem Sporazuma o suradnji županijske Javne ustanove NATURA VIVA i svjetske organizacije za zaštitu prirode The Nature Conservancy (TNC) u Karlovcu je u četvrtak počela kampanja proglašenja rijeke Mrežnice spomenikom prirode u jednom dijelu toka, te značajnim krajobrazom u drugom.

Direktorica slatkovodnog programa TNC Irma Popović Dujmović rekla je da se sporazum odnosi na uspostavljanje zaštićenog područja uz rijeku Mrežnicu, kao dijela njihove kampanje za zaštitu rijeka jugoistočne Europe.

Pojasnila je kroz stručne analize rade na primjeni zaštite na terenu i to kroz sudjelovanje javnosti, prvenstveno uz angažiranje lokalnih zajednica koje, kako je dodala, trebaju biti nositelji te zaštite.

Sporazum je TNC-u važan jer je to početak njihovog ozbiljnijeg angažmana na slatkim vodama u Hrvatskoj, nakon što su unatrag par godina kreirali program kampanje na zaštiti najvrjednijih rijeka u jugoistočnoj Europi, a Popović Dujmović je naglasila da su im slatke vode prioritet u radu.

Bišćan: Važno je o svemu informirati javnost 

Ravnateljica županijske Jave ustanove Natura Viva Antonija Bišćan podsjetila je da ta ustanova niz godina pokušava uspostaviti ekološku zaštitu Mrežnice, kao bisera, i naglasila da je u procesu uspostave zaštite važno da se javnost informira o tome što će se sve raditi, odnosno kakvi će zahvati ubuduće biti mogući ili kakva se ograničenja mogu očekivati.

Bišćan je pojasnila da će se ograničenja odnositi na gospodarsko korištenje Mrežnice i da će se za konkretan vid aktivnosti trebati ishoditi uvjeti. Zaštita će dati pravila ponašanja, primjerice s koliko i kakvih čamaca se mogu provoditi neki sportsko- turistički programi.

Postojat će pravila ponašanja, a bit će potrebno napraviti i studije kapaciteta, što se u inozemstvu radi, a kod nas još nije u primjeni.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin je posebno istaknula da će se sa proglašenjem zaštite mijenjati i postojeći dokumente zaštite okoliša i prostornog planiranja, stručne podloge, odnosno uspostavit će se novi uvjeti korištenja prostora.

“Svjesni smo da je došlo do devastacije obala s raznoraznom nezakonitom gradnjom i zahvatima za korištenje. No, dobivamo puno jači alat prema nezakonitoj gradnji i drugoj uzurpaciji obalnog prostora koja ide sve više uzvodno”, rekla je Furdek Hajdin i najavila zapošljavanje više čuvara prirode, te izrazila nadu da će već do kraja ove godine na dnevnom redu Županijske skupštine biti prihvaćanje odluke o zaštiti Mrežnice.  

Predlaže se da to bude “spomenik prirode” od granice vojnog poligona nizvodno do naselja Gačeši, baš na tromeđi Generalskog Stola, Ogulina i Barilovića, te dalje nizvodnije do mosta u Belavićima “značajni krajobraz”.

(Hina) xvhor ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙