FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusi kupili rekordnu količinu zlatnih poluga u 2022.

Autor: Marina Kuzmanić-Hiržin

MOSKVA, 3. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Građani Rusije kupili su u 2022. godini najviše zlatnih poluga otkada je plemeniti metal pušten u prodaju, pokazali su u petak podaci ministarstva financija.

Moskva je u ožujku prošle godine ukinula 20-postotni PDV na trgovinu zlatom za građane kako bi ih odvratila od štednje u dolarima.

Građani su oslobođeni i poreza na prihod od prodaje zlatnih poluga, što je dodatno povećalo potražnju.

U takvim su uvjetima Rusi prošle godine, prema podacima ministarstva financija, kupili preko 50 tona zlatnih poluga, deset puta više nego godinu ranije. Najviše su se tražile poluge težine jednog kilograma, s udjelom u prodaji od 60 posto.

Brojke još nisu konačne budući da pokrivaju razdoblje do kraja studenog, reklo je Reutersu ministarstvo financija.

Banka VTB objavila je da je lani prodala 33,8 tona zlatnih poluga, dodavši da su njezini klijenti vlasnici plemenitog metala u vrijednosti 50 milijardi rubalja (711 milijuna dolara).

"Zlato je prošle godine bilo dobro zaštitno financijsko rješenje", rekao je Jevgenij Bereznev iz VTB-ovog odjela za investicijske proizvode. "Kupci su prebacili novac u taj instrument kako bi diversificirali svoju imovinu i zaradili u dugoročnom planiranju", dodao je Bereznev.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙