FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek obilježio nacionalni dan prevencije raka vrata maternice

Autor: Igor Vučković

OSIJEK, 21. siječnja 2023. (Hina) - Rak vrata maternice još predstavlja veliki javnozdravstveni problem iako postoje rješenja na bazi prevencije kojima se može puno učiniti, istaknuto je u subotu u Osijeku na obilježavanju Dana mimoza - hrvatskog nacionalnog dana prevencije raka vrata maternice.

Tajnik osječke gradske Lige protiv raka Nikola Kraljik rekao je da istok Europe ima najveću pojavnost i smrtnost od te bolesti, Hrvatska je zona s umjerenom dozom rizika dok zapadnoeuropske zemlje, koje puno kvalitetnije provode prevenciju imaju niske stope obolijevanja i smrtnosti.

Istaknuo je da u Osječko-baranjskoj županiji na tom problemu intenzivno rade već dva desetljeća te su i prije pandemije u području prevencije i podizanja svijesti zabilježili dobre rezultate jer je županija po broju oboljelih pala na hrvatski prosjek, a povremeno i ispod prosjeka.

No, još uvijek imaju situaciju da godišnje umre i do 12 žena, kao što je to bilo 2020. ili devet zabilježenih u 2021. godini.

"To je poražavajuće jer je to bolest od koje niti jedna žena ne bi smjela oboljeti, a niti umrijeti, pa nas u cijeloj Hrvatskoj čeka veliki posao na prevenciji", poručio je Kraljik.

Pozvao je sugrađanske da odlaze na preventivne preglede od najranije mladosti do kasne dobi jer tako štite zdravlje i kvalitetu života.

"Apeliram na sugrađanke ne samo da odlaze na preventivne preglede, nego i da nam pomognu da procijepimo što veći osoba protiv HPV virusa, jer na taj način, a što pokazuju i zadnje studije možemo spriječiti pojavnost invazivnog raka i do 90 posto", rekao je tajnik.

Smatra da bi već bilo vrijeme da se u 21. stoljeću približimo zemljama, poput Australije i Novog Zelanda, koje tvrde da će ta bolest kod njih nestati do 2030. godine.

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice tradicionalno se javnozdravstvenim akcijama obilježava i u drugim hrvatskim gradovima.

(Hina) ivuc ymvr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙