FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biciklistička utrka Istria Granfondo od sljedeće godine u kalendaru UCI-ja

Autor: Gordan Gabrovec

UMAG, 20. prosinca 2022. (Hina) - U utorak su započele prijave za deveto izdanje najpoznatije istarske biciklističke utrke za amatere "Istria Granfondo", koja je posljednji put održana 2019., a 2023. se vraća kao jedno od natjecanja iz Grand Fondo svjetske serije pod ingerencijom Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI). 

Utrka, koja je prvotno trebala biti održana u listopadu 2022., na rasporedu je 14. i 15. travnja sljedeće godine sa startom i cilje u Umagu, a postala je dijelom globalnog projekta koji se sastoji od 28 natjecanja i kvalifikacijskog je karaktera za nastup na UCI Grand Fondo Svjetskom prvenstvu koje će biti održano u Glasgowu od 4. do 7. kolovoza 2023. Utrke će biti održane na lokacijama na pet kontinenata, a najviše, njih 17, bit će na europskom tlu.

Organizator utrke je Klaster sjeverozapadne Istre, a na natjecanju se očekuje da će, kao i u prijašnjim izdanjima, osim domaćih ljubitelja biciklizma, glavnina biciklista doći s emitivnih tržišta za hrvatski turizam, kao što su Italija, Slovenija, Austrija i Mađarska.

"Dosadašnja izdanja Granfonda pokazala su nam koliko je područje sjeverozapadne Istre zanimljivo i primamljivo biciklistima, kako rekreativcima, tako i ozbiljnim natjecateljima. Naša ulaganja u ovaj event, kao i općenito u cikloturizam, pokazuju se kao pun pogodak koji obogaćuje turističku ponudu naših destinacija. Stoga se izuzetno veselimo još većem i boljem Istria Granfondu", izjavio je Milovan Popović, direktor Turističke zajednice Grada Umaga.

Novost devetog izdanja bit će utrka na kronometar, koja će biti održana 14. travnja, a start i cilj bit će u Resortu Stella Maris nadomak ATP stadiona Goran Ivanišević. Uz trase "classic" (119 km, 150e metra visinske razlike)  i "small" (94 km, 1071 metar visinske razlike), natjecatelji raznih dobnih skupina će moći pronaći nešto prikladno svojim mogućnostima i formi.

Istarski Grandfondo je, osim za rekreativce, često bio mamac i za nastupe profesionalaca, koji su takve utrke znali koristiti kao svojevrsni trening. Tako se na posljednjem izdanju na startu našao i danas najbolji biciklist svijeta Slovenac Tadej Pogačar, koji je samo mjesec dana prije osvojio 3. mjesto na španjolskoj Vuelti, a u dvije nadolazeće godine (2020. i 2021.) pokorio konkurenciju na najvećoj cestovnoj biciklističkoj utrci, Tour de Franceu. 

Svi zainteresirani mogu se za deveto izdanje Istria Granfonda prijaviti putem mrežne stranice www.coloursofistria.com.

(Hina) xggab/xpp yggab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙