FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Međimurju održana 3. znanstveno-stručna konferencija za razvoj ruralnog turizma

Autor: Đurđa Beraković

ZAGREB, 26. studenoga 2022. (Hina) - U Čakovcu i Svetom Martinu na Muri u četvrtak i petak održana je 3. međunarodna znanstveno- stručna konferencija za razvoj ruralnog turizma - RRT 2022, a sudionici su raspravljali o pametnoj i održivoj transformaciji ruralnog prostora u Hrvatskoj i regiji.

 

Dvodnevna konferencija pod nazivom "Edukacija kao ključni faktor održivog i odgovornog razvoja ruralnog područja" okupila je brojne turističke djelatnike i neposredne nositelje razvojnih aktivnosti ruralnih područja iz više država, a među sudionicima je bilo i osam dekana i prodekana s fakulteta i veleučilišta Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije.

Prema riječima organizatora, akademska zajednica je kroz znanstveno-stručne radove, panel rasprave i stručna izlaganja s konferencije uputila snažnu poruku o razvoju turizma u ruralnom prostoru.

Najprije je Međimurskom veleučilištu u Čakovcu održana Studentska RRT konferencija na kojoj su bili prezentirani i nagrađeni najbolji studentski radovi s prethodno održane terenske nastave u kojoj je 60 studenata s osam visokoobrazovnih institucija iz Hrvatske i Slovenije obišlo četiri turističke destinacije u Međimurju: Sveti Juraj na Bregu, Vinski kamp Hažić, Terme Sveti Martin i Čakovec.

Održan je i Dan otvorenih vrata gdje su predstavnici poslodavaca u turizmu i visokoobrazovnih institucija, partnera konferencije, predstavili mogućnosti zapošljavanja i programe obrazovanja učenicima završnih razreda srednjih škola iz neposrednog okruženja. Priređen je također okrugli stol o razvoju novih i inovativnih modela poučavanja STEM-a kao faktora održivog razvoja ruralnog područja.

RRT 2022. konferenciju u petak je u Termama Sveti Martin otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec. 

Na tri panel rasprave bilo je riječi o odgovornom razvoju ruralnog područja kroz razvoj održivog turizma, edukaciji kao ključnom faktoru odgovornog i održivog razvoja ruralnih područja i novim trendovima u razvoju održive turističke ponude ruralnih područja. 

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije, koja je suorganizator konferencije, Rudi Grula ocijenio je da je 3. konferencija RRT postigla sjajan uspjeh te pohvalio radove studenata koji su pokazali kreativnost i inovativnost u konkretnim projektima.

Posebno je zadovoljan što su, uz predstavnike lokalne i regionalne uprave, nadležnog ministarstava, turističkih zajednica i gospodarstva, na skupu sudjelovali i vodeći ljudi uglednih akademskih institucija te njihove kolege iz regije.

"To je pokazatelj koliko je tema razvoja i  pametne transformacije do sada zapostavljenog ruralnog prostora atraktivna i značajna za znanost", zaključio je.

(Hina) pp/xbdj ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙