FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovcu otvorena izložba o povijesti čokolade

Autor: Marin Bakić

KARLOVAC, 12. listopada 2022. (Hina) - Izložba "Povijest čokolade", koja je u srijedu otvorena u Karlovcu, posjetitelje vodi kroz povijest od najstarijih vremena do danas te govori o načinu na koji se čokolada obrađivala i konzumirala.

Posjetitelji preko edukativnih panoa tako mogu saznati sve o načinu njezina korištenja, a izloženi su i brojni predmeti koji su služili za konzumaciju čokoladnog napitka te uzorci ambalaže u koju se umotavala ta poslastica.

Veliki dio vremena kroz povijest čokolada je korištena samo kao napitak, a s obzirom na to da Europljani nisu bili prvotno njome oduševljeni preporuka je bila da je se daje životinjama.

"Izložba je poslastica u kulturi, prati razvoj čokolade od najstarijih vremena do danas. Pozivam vas da uživate svim čulima", poručila je ravnateljica Muzeja grada Karlovca Hrvojka Božić.

Muzej čokolade započeo je s radom u Zagrebu prije tri godine, a s obzirom na to da je upravo u postupku registracije pri Ministarstvu kulture i medija, kustos Marko Španjol nada se da će završiti dok traje ova izložba, koja će tako biti prva gostujuća. Muzej je osnovan nakon što su supružnici Domagoj Cerovac i Ružica Božić Cerovac, putujući obilazili slične muzeje u inozemstvu, no nisu bili zadovoljni.

"Ne možemo zamisliti danas život bez čokolade, a njezin put je jako dug i pričom o čokoladi se mogu ispričati razne priče. Riječ je o jako egzotičnoj namirnici, pa malo ljudi tu zna kako se radi. Trebalo bi nam sedam izložbi da ispričamo sve o čokoladi", poručuje Španjol.

Izložba je zajednički projekt Muzeja čokolade Zagreb i Muzeja grada Karlovca, promovirana je kao "najslađa izložba ikada na Starom gradu Dubovcu", zamku u istoimenoj četvrti, a može se razgledati do 28. veljače.

 

(Hina) xmbak ykt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙