FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna konferencija o održivosti na Mediteranu u utorak u Dubrovniku

Autor: Ivan Šaravanja

ZAGREB, 10. listopada 2022. (Hina) - Međunarodna konferencija „Održivi razvoj na Mediteranu – uloga medija“ u organizaciji Hine u utorak će u Dubrovniku okupiti čelne ljude novinskih agencija sredozemnih zemalja te stručnjake za ekološke prakse u poslovanju.

Cilj konferencije je promicanje održivosti, društveno odgovornog poslovanja i zaštite okoliša, posebno na području Sredozemlja. 

Riječ je o moru na čijim obalama živi oko 250 milijuna ljudi u 22 države, a koje se, prema nekim istraživanjima, zagrijava 20 posto brže od ostatka svijeta. Mediteran je jedno od najprometnijih mora – na njemu se odvija 20 posto svjetskog morskog prometa, stoji u podacima Ujedinjenih naroda. 

Sredozemlju osim zagrijavanja i prometa između ostalog prijete i pretjerani izlov ribe, zagađenje i otpad, invazivne vrste, gubitak bioraznolikosti, podvodna buka i uništenje dna, objavila je Europska agencija za okoliš. 

Stručnjaci naglašavaju kako je za očuvanje tog krhkog ekosustava ključna suradnja država koje izlaze na njegovu 46 tisuća kilometara dugu obalu, u čemu ulogu imaju i mediji. 

Osim predstavnika novinskih agencija s Mediterana, okupljenih u udruženju AMAN, na konferenciji će sudjelovati i stručnjaci s područja održivog poslovanja, razvoja, komunikacija, ekologije, te predstavnici medija koji prepoznaju značaj ovih tema.

Skupu će se obratiti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te dubrovački gradonačelnik Mato Franković. 

Središnji panel konferencije bavit će se postignućima i izazovima u području održivosti i sinergijom društveno odgovornih tvrtki i medija.

Predviđeno je predstavljanje novog portala Hine - Zelena Hrvatska te iskustava Hine tijekom EU projekta Zeleni plan za Mediteran.

Dan nakon konferencije održat će se 30. opća skupština AMAN-a na kojoj će Hina preuzeti jednogodišnje predsjedanje tim udruženjem. Sudionici će potom u Konavlima posjetiti farmu na kojoj će se upoznati sa stoljetnom tradicijom svilarstva tog područja. 

Sponzori konferencije su JANAF, Turistička zajednica grada Dubrovnika, KONČAR i HEP. 

(Hina) xis/xiluc yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙