FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska uspostavlja antikorupcijsko tijelo kako bi oslobodila sredstva iz EU-a

Autor: Doris Kujek

BUDIMPEŠTA, 6. rujna 2022. (Hina/Reuters) - Mađarska će uspostaviti antikorupcijsko tijelo i radnu skupinu u kojoj će sjediti predstavnici ​​nevladinih organizacija za nadzor trošenja sredstava iz Europske unije, najavila je vlada u dekretu koji je objavljen u službenom glasniku u ponedjeljak navečer.

Potez Budimpešte usmjeren je na oslobađanje sredstava iz fondova EU-a pošto je vlada nacionalističkog premijera Viktora Orbana zapela u bitkama s Bruxellesom zbog korupcije, migracija, prava LGBTQ zajednice i demokratskih standarda.

Europska komisija još nije odobrila Mađarskoj povlačenje novca namijenjenog oporavku gospodarstava iz pandemije covida-19. Optužuje Orbanovu vladu za potkopavanje vladavine prava.

Mađarska se suočava i s novčanim kaznama Europske unije zbog istih pitanja glede vladavine prava, uključujući provođenje javnih natječaja koji ne zadovoljavaju antikorupcijske zaštitne mjere.

Vlada će do 30. rujna predstaviti prijedlog zakona o neovisnom antikorupcijskom tijelu u parlamentu i očekuje se da će ono biti uspostavljeno do 21. studenog.

Novo tijelo će morati reagirati ako mađarske vlasti ne poduzmu dovoljno koraka da "spriječe, istraže i riješe slučajeve prijevare, sukoba interesa, korupcije ili drugih zločina i zlouporaba" dok se troše sredstva Europske unije, navodi se u dekretu.

Vlada će osnovati radnu skupinu za borbu protiv korupcije koja će savjetovati antikorupcijsko tijelo. Polovica članova skupine bit će izaslanici vlade, a ostali će biti predstavnici nevladinih organizacija.

Orbanova vlada nalazi se pod pojačanim pritiskom posljednjih mjeseci da postigne dogovor s Bruxellesom jer je forinta dosegla nove najniže razine, a inflacija neprestano raste.

Šef kabineta premijera Orbana najavio je u kolovozu da će Mađarska do kraja listopada izmijeniti nekoliko zakona koje je kritizirala Europska komisija ako se postigne dogovor o financijskoj pomoći s izvršnom vlasti EU-a.

Gergely Gulyas dodao je da će Mađarska stvoriti "stroži nego ikad" i najtransparentniji sustav za nadzor korištenja sredstava EU-a i ugovora o javnoj nabavi.

(Hina) xdor yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙