Njezino je porijeklo iz jugozapadne Azije odakle se proširila tropskim i suptropskim područjima svijeta, a posebno je omiljena među djecom i sportašima, zbog svoje nutritivne i hranjive vrijednosti. Upravo bananom mnogi ljudi započinju svoj dan, jer ona daje puno energije i snage, ukusna je i zasitna, piše portal Healthline.
Riznica hranjivih tvari
Sastojci ovog primamljivog žutog voća doista su fascinantni i bogati, kao kod rijetko kojega voća. U njima su jednostavni šećeri; saharoza, glukoza i fruktoza koji, nakon treninga i natjecanja, mišićima vrlo brzo vraćaju izgubljenu energiju. Osim što sadrži ugljikohidrate, ovo je voće izvor cijelog niza vitamina, mineralnih tvari i antioksidanasa poput vitamina C, B6, kalija, magnezija, kalcija te fenolnih tvari.
Vitamin B6 važan je u razvoju mozga nerođenog djeteta, stoga liječnici trudnicama i dojiljama preporučuju konzumaciju banana. Nadalje, ona je prepuna kalija, koji je neophodan za mišiće i održavanje normalnog krvnog tlaka. Magnezij doprinosi reguliranju koncentracije šećera u krvi te zdravlju srca, kostiju, mišića i živaca.
Banane kao lijek još od drevnih vremena
Još su naši preci znali za fantastičan učinak banana na opće zdravlje i cjelokupni organizam. Primjerice, rezanjem kore stabla ona se primjenjuje kao pomoć u liječenju proljeva, ekstrakt njezinih cvjetova izvrstan je u ublažavanju bronhitisa, a pasta od listova koristi se često u liječenju opekotina i
različitih kožnih bolesti.
Malo je poznato, ali su znanstvene studije pokazale kako banane odlično liječe hemoroide, rane i različite upale u ustima. I još nešto vrlo važno- banane su izvrsne za rad crijeva i kvalitetnu probavu.
Zbog svega navedenoga, zacijelo je jasnije zašto su banane toliko omiljene i raširene u prehrani, od uporabe za doručak, do deserta, iako su
često skuplje od drugih vrsta voća.