FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 17. srpnja 2022. (Hina) - Europska komisija će sljedeći tjedan predstaviti prijedlog mjera za uštedu energije u okviru priprema za zimu u slučaju prekida isporuke plina iz Rusije, pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom trebali bi biti proglašeni otvorenim.

Europska komisija će u srijedu predstaviti prijedlog mjera, koje uključuju ograničavanje grijanja u javnim zgradama na 19 stupnjeva i hlađenja tijekom ljetnih mjeseci na 25 stupnjeva.

 Prema planu, čije je pojedinosti objavio AFP, oko 11 milijardi kubičnih metara plina uštedjelo bi se ograničavanjem grijanja i hlađenja u zgradama, između 4 i 40 milijardi kubičnih metara uštedjelo bi se na smanjenju potrošnje plina za proizvodnju električne energije te oko 10 milijardi na smanjenju industrijske potražnje.

 Prijedlog Komisije bit će podloga za raspravu na izvanrednom sastanku ministara za energiju koji je sazvan za 26. srpnja.

 U utorak bi se u Bruxellesu trebale održati međuvladine konferencije o pristupanju, kojima bi pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bili proglašeni otvorenima. To je prvi proceduralni korak na dugom putu prema članstvu.

 Sjeverna Makedonija je kandidat za članstvo u EU već 17 godina. Otvaranje pregovora s tom državom prvo je blokirala Grčka, a blokada je uklonjena tek nakon što je država pristala promijeniti ime iz Makedonija u Sjeverna Makedonija i to joj je omogućilo ulazak u NATO. Nakon što je apsolvirana grčka blokada pojavila se Bugarska sa svojim zahtjevima koji dovode u pitanje makedonski nacionalni identitet i jezik.

 Sjeverna Makedonija je prihvatila prijedlog Francuske, koja je u prvoj polovici godine predsjedavala Vijećem EU-a. Prijedlog je izglasan u parlamentu bez sudjelovanja opozicije, koja je najavila da neće podržati promjenu ustava kako bi se u njemu spomenulo postojanje bugarske nacionalne manjine u Sjevernoj Makedoniji. Za promjenu ustava potrebna je dvotrećinska većina, koju vladajuća koalicija nema bez oporbe. Bugarska je najavila da neće dopustiti otvaranje prvih poglavlja dok se promijeni ustav.

 Puno građana Sjeverne Makedonija uzelo je bugarske putovnice, koje im omogućuju da putuju i rade u EU-u bez ograničenja.  Bugarska to sada koristi kao dokaz da su ti građani zapravo etnički Bugari.

 U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri vanjskih poslova država članica, koji će, između ostaloga, razgovarati o Komisijinu prijedlog novog paketa mjera za održavanje i jačanje učinkovitosti šest dosadašnjih paketa sankcija EU-a protiv Rusije. O tome paketu ministri će razgovarati ali se ne očekuje donošenje odluka.

Novim paketom uvodi se nova zabrana uvoza ruskog zlata i jača kontrola izvoza robe s dvojnom namjenom i napredne tehnologije. Time će se sankcije EU-a dodatno uskladiti sa sankcijama skupine G-7.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙