FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija preporučila kandidatski status za Moldaviju, perspektivu za Gruziju

Autor: Zrinka Treščec

BRUXELLES, 17. lipnja 2022. (Hina/afp) - Europska komisija preporučila je u petak državama članicama da Moldaviji dodijele status kandidata za članstvo u Europskoj uniji te da Gruziji ponude "perspektivu" da jednoga dana postane članica Unije.

Komisija je u petak preporučila da se status kandidata za članstvo u EU-u dodijeli i Ukrajini.

O tome će se razgovarati na samitu EU-a 23. i 24. lipnja, a odluka mora biti donesena jednoglasno. 

Moldavija ima "solidne temelje za dostizanje stabilnosti njezinih institucija koje jamče demokraciju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjina" i "postignut je napredak u jačanju financijskog sektora i poslovnog okruženja", ali "još treba provesti ključne gospodarske reforme", priopćila je Komisija.

"Pod uvjetom da čelnici te zemlje zadrže taj smjer, mislimo da ta zemlja ima potencijal da ispuni uvjete" za kandidaturu, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen novinarima.

Gruzija bi s druge strane trebala čekati da dobije status kandidata. Komisija "preporuča da se Gruziji ponudi perspektiva da postane članicom Europske unije".

"Status kandidata trebao bi joj biti dodijeljen kada riješi određen broj prioriteta", navodi Komisija, smatrajući da su "potrebne nove reforme kako bi se poboljšalo funkcioniranje gospodarstva" u toj zemlji. 

"To je golem korak naprijed za Gruziju... vrata su širom otvorena", rekla je Von der Leyen. "Na Gruziji je da ubrza reforme i  napreduje prema tim otvorenim vratima".

Ukrajina je predala zahtjev za članstvom u EU-u potkraj veljače, a Gruzija i Moldavija u ožujku.

(Hina) xzt yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙