FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pod sloganom "Lika je lik (lijek)" razvija se turizam i eko proizvodnja u Lici

Autor: Marina Bujan;Đurđa Beraković

ZAGREB, 5. lipnja 2022. (Hina) - Pod sloganom "Lika je lik (lijek)" sve se više razvija turizam i ekološka poljoprivredna proizvodnja u Plitvičkim jezerima, Udbini i Gospiću, što je rezultat njihovog i formalnog udruživanja kako bi pokazali što sve zajedno mogu ponuditi, a glavni adut im je čista priroda.

Ministarstvo turizma je radi bolje promocije i plasiranja zajedničkih turističkih proizvoda dalo turističkim zajednicama mogućnost udruživanja. Turistička zajednica Grada Gospića, Turistička zajednica Općine Plitvička jezera i Općina Udbina odmah su u tome vidjeli mogućnost rasta, rekla je direktorica gospićke Turističke zajednice Maja Strilić. 

Pod sloganom "Lika je lik" udružili su se i žele pokazati što svi zajedno mogu ponuditi, a toga je zaista puno, od zdravstvenog, ekološkog, vjerskog turizma pa do sportskog, kulturnog, znanstvenog - Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu, gdje je rođen svjetski poznati znanstvenik i vizionar.

Tu su adrenalinski parkovi, ali i povijesno Krbavsko polje iznad kojeg se uzdiže Crkva hrvatskih mučenika na Udbini, te Pećinski park Grabovača u Perušiću.

Slogan su, napominje, "pustili" u vrijeme kad je cijeli svijet tražio lijek protiv koronavirusa. Strilić objašnjava kako je korona promijenila trendove u turizmu, ljudi se sve više okreću prirodi i oni u Lici su sada idealni. 

U Gospiću imaju oko 1200 ležajeva te 146 iznajmljivača, a to je porast više od 70 posto u odnosu na pet godina ranije. 

Kaže da su to kuće za odmor s dodatnim sadržajima - s bazenima, wellnessima, saunama...Smještene su i po selima, pa i u osami. Sve su ih spojili s OPG-ovima, koji im dostavljaju domaće ličke proizvode - poznati lički sir škripavac, janjetinu, slaninu, krumpir, šljivovicu, med koji se proizvode i uzgajaju na najčišćima livadama, pašnjacima i oranicama Europe.   

Napravili su zajednički program za cijelu ovu godinu, a u tom programu bilo je i planinarenje pod nazivom "Tri dana tri vrha" na Mrsinj, Ozeblin i Oštru, s domaćinima, Planinarskim društvom "Mrsinj", a u kojem su se uspješno okušali i novinari kojima je predstavljena turistička ponuda tog dijela Like.

U planu im je zajednički video što se tiče gastronomije te brendiranje gastro proizvoda i smještaja.

Ličani su u turizmu prepoznali mogućnost dodatne zarade

Stručni suradnik u Turističkoj zajednici Općine Plitvička jezera Boris Luketić kaže da sada svi zajedno bilježe povećanje broja turista i smještajnih kapaciteta jer su ljudi u Lici, dosad "teški" kada je riječ o turizmu, prepoznali da pored svog osnovnog posla postoje i načini dodatne zarade.  

U Općini Plitvička jezera, koja broji 4000 stanovnika, sada imaju oko 500 objekata za iznajmljivanje i 5300 ležajeva te 270 OPG-ova među kojima se ističe najveći u županiji kada je riječ o ovčarstvu u vlasništvu Zdene Ramljaka, s više od tisuću ličkih pramenki.

U restoranu "La Ursula" nude divljač, Gordana Radaković već 20 godina u Korenici ima obrt "Plitvička štrudla" koju plasira i u Konzum i Spar.

U Tuku Bjelopoljskom je malo turističko naselje Plitvice village, a obiteljska tvrtka, osim 55 ležajeva, nudi restoran, suvenirnicu, vanjski bazen i mini wellness sa saunom, pa čak i malo sanjkalište s umjetnim snijegom.

Tu je i luksuzna vila Plitivce sun.

Načelnik općine Udbina Josip Seuček kaže da je na njihovom području vjerski turizam "najjači adut".

Crkvu hrvatskih mučenika godišnje posjeti više od 40.000 ljudi, a župnik Josip Šimatović ponosan je na velik broj hodočasnika, ponajviše mladih. Jedan privatni poduzetnik ondje radi i hostel za 60 ljudi.  

Seuček kaže da u Udbini imaju i više od 300 OPG-ova, od kojih je njih 90 posto s ekološkom proizvodnjom.

Također, od 2016. porasla je količina stoke 300 posto, a samo na jednoj farmi (natura beef) imaju 580 grla na otvorenom i u novoj drvenoj staji. Većina Udbine je, kaže, u Natura 2000 području. 

OPG Bariša Dejanović uzgaja ličku bušu u ekološkoj proizvodnji. Zalaže se da se Lika proglasi ekološkom regijom jer je, kaže, 65 posto županije zaštićeno. 

Polja lavande zasadila je na djedovini Melanie Ajduković, proizvodi su s oznakom "Lika kvaliteta".

Ivana Brkljačić, prvakinja i rekorderka u bacanju kladiva, planira u Trnovcu otvoriti bacački centar za pripremu sportaša i kuće za odmor.  

Završava EU projekt „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje - održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem”, čiji je nositelj Javna ustanova Park prirode „Velebit”.

Turistima se nude i biciklističke staze kojima lako mogu doći do mora. Blizina mora, kao i pozicija "na pola puta" između Zagreba i Splita prednosti su tog područja. 

Pišu: Marina Bujan i Đurđa Beraković

(Hina) xbma/xbdj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙