FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karstolog Lučić na predavanju u HAZU: Promijeniti negativnu sliku o kršu

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 2. lipnja 2022. (Hina) - Karstolog, istraživač i novinar Ivo Lučić ocijenio je u četvrtak na predavanju "Presvlačenje krša: iz kamene pustinje u vrhunsku vrijednost", održanom u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, kako bi se trebala promijeniti negativna slika krša u javnosti kao nečeg lošeg.

Predavanje, u organizaciji Odbora za krš Razreda za prirodne znanosti HAZU-a, bilo je posvećeno temi  kako oblikujemo našu sliku krša, o čemu je Lučić 2019. objavio knjigu "Presvlačenje krša – povijest poznavanja Dinarskog krša na primjeru Popova polja".

U istraživanju i pisanju monografije vodilo ga je pitanje zašto je Dinarski krš, premda najpoznatija i vrhunska vrijednost te vrste u svijetu, koji zauzima i polovicu Hrvatske, u najširoj javnosti većine svojih zemalja smatran nečim lošim i nazadnim. 

„Iako se službeno u obrazovnom sustavu promiče prirodoslovna, biofizička percepcija prirode, naš stvarni doživljaj je najčešće mješavina znanstvenih i tradicionalnih gledanja na krš", ustvrdio je.

Kako je objasnio, rezultat je da u najširoj javnosti za te vrhunske vrijednosti dominiraju negativna slike krša kao što su kamena pustinja ili pasivna zemlja, a u upravljanju okolišem potpuno izostaje briga prema kršu.

Lučić je podsjetio i na inicijativu da se Dinarski krš uvrsti na Popis svjetske baštine UNESCO-a, koja nije niti podnesena jer zainteresirane države – Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora, nisu uspjele postići niti minimalni dogovor. 

Kako bi se suzbila negativna slika o kršu, predložio je osnivanje karstološkog društva, jačanje i objedinjavanje speleoloških klubova, povezivanje akademskih programa te formuliranje edukacijskih i popularizacijskih programa, kao i poticanje interdisciplinarnih istraživanja.
 

(Hina) xpp/agrb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙