FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HeMED - nova platforma sa zdravstvenim informacijama za struku i građane

Autor: Marina Bujan

ZAGREB, 7. travnja 2022. (Hina) - HeMED je nova besplatna internetska platforma putem koje će se zdravstveni djelatnici i studenti te zainteresirani građani moć upoznati s najnovijim svjetskim medicinskim spoznajama, izvijestila je u četvrtak na Svjetski dan zdravlja Hrvatska liječnička komora (HLK). 

HeMed - Hrvatska elektronička medicinska edukacija je digitalna platforma na hrvatskom jeziku koja građanima, kroz jednostavno pretraživanje različitih medicinskih izdanja, pruža provjerene zdravstvene informacije.

Pored pretraživanja sadržaja knjiga po ključnim pojmovima, platforma omogućuje interaktivno povezivanje različitih knjiga i interaktivno povezivanje svake medicinske knjige i priručnika za pacijente s bazom lijekova HALMED-a i listom lijekova HZZO-a. Pristup kapitalnim medicinskim izdanjima i priručnicima za pacijente omogućen je na mrežnoj stranici www.hemed.hr, kao i putem mobilne aplikacije.

Jedan od ciljeva HeMED-a jest poboljšanje zdravstvene pismenosti građana jer su različite studije pokazale kako trajna izobrazba liječnika kao i zdravstvena pismenost građanstva vode ka poboljšanju ishoda liječenja, kažu u HLK. 

HeMED je partnerski projekt Liječničke komore i Inovativne farmaceutske inicijative idejni začetnik je Željko Ivančević iz tvrtke Placebo. Projekt je započeo prije više od šest godina počeo suradnjom struke i farmaceutske industrije, kao dobar primjer javnog i privatnog partnerstva.

Tijekom četiri godine više od 300 liječnika volonterski je prevodilo kapitalna medicinska izdanja, koja su danas dostupna liječnicima, drugim zdravstvenim djelatnicima, studentima, pacijentima i građanstvu. Platforma je javno predstavljena prije dvije godine na kongresu FUTUR Z  i otada služi medicinskoj edukaciji liječnika i studenata medicine.

U HLK-u kažu kako je HeMED jedinstveni projekt u Europi, čiji je cilj brzim i jednostavnim pretraživanjem medicinskih izdanja doći do provjerenih zdravstvenih informacija. Platforma je unaprijedila trajnu medicinsku izobrazbu liječnika a sada su partneri na projektu osigurali autorska prava za otvaranje baze svim građanima.

  

 

(Hina) pp/xbma ym

An unhandled error has occurred. Reload 🗙