FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodovod grada Vukovara ulaže u gradnju solarnih elektrana

Autor: Željko Draženović

VUKOVAR, 5. travnja 2022. (Hina) - Zahvaljujući izgradnji solarne elektrane na krovištima tvrtke, Vodovod grada Vukovara više od 60 posto električne energije za proizvodnju pitke vode dobiva iz obnovljivih izvora energije.

Solarnu elektranu Vodovod grada Vukovara izgradio je i pustio u pogon krajem prošle godine postavljanjem 1266 solarnih panela na krovištima Vodovoda. Paneli pokrivaju površinu od 2342 metra četvorna i daju energiju snage 469 kW,  a u utorak su tu tvornicu električne energije obišli vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i njegov zamjenik Filip Sušac.

„S ovim projektom, kao i sličnim projektima koje smo proveli i u Tehnostanu, ali i s najavom svih drugih projekata iz sfere zelene tranzicije na području grada Vukovara, poput pokrivanja panelima krovišta gradske sportske dvorane, gradskog plivališta te čitavog niza drugih  gradskih ustanova, ostvarujemo značajne iskorake i uštede", rekao je gradonačelnik Penava.

Dodao je i kako je u skladu s novom financijskom perspektivom Europske unije interes Grada Vukovara maksimalno iskoristiti novac za sufinanciranje zelenog izvora energije.

"Projekte apliciramo na natječaje koji su u tijeku te sam siguran kako će površina grada Vukovara pod fotonaponima rasti velikim intenzitetom, jednako kako je to bio slučaj u protekle dvije godine“, rekao je Penava.

Direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov podsjetio je kako je ta tvrtka prošle godine počela provoditi prvu fazu izgradnje solarne elektrane.

"Uvidjeli smo poskupljenja energenata koja su utjecala na cijenu vodnih usluga te smo odlučili investirati u ovaj projekt jer električna energija čini 15 posto udjela u samoj cijeni vodnih usluga. Ovim projektom smo anulirali poskupljenje u mjeri od 90 posto“, istaknuo je Tišov.

Rekao je kako druga faza projekta predviđa gradnju dodatne sunčane elektrane na ostalim krovnim površinama, koja će imati snagu 100 kW. "Treća faza je na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, koji je pokriven velikom krovnom površinom, također izgraditi sunčanu elektranu koja će smanjiti potrošnju električne energije u trenutku zbrinjavanja i pročišćavanja otpadnih voda“, dodao je Dario Tišov.

 

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙