FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Most ne prihvaća znatno povećanje cijene odvoza otpada u Rijeci

Autor: Dean Silić

RIJEKA, 23. ožujka 2022. (Hina) - Mostova riječka gradska vijećnica Petra Mandić najavila je u srijedu da njena stranka na Gradskom vijeću neće prihvatiti prijedlog odluke gradonačelnika Marka Filipovića (SDP) o sakupljanju otpada jer, istaknula je, donosi znatno povećanje cijene te usluge.

"Neprihvatljivo nam je da se povećanje troškova odvoza i prikupljanja otpada prevaljuje na leđa građana, a stvarni razlog je sustavno neodgovorno djelovanje", rekla je Mandić na konferenciji za novinare.

Gradskim vlastima zamjerila je da građane time ne potiče na odvojeno prikupljanje otpada te da nije ništa učinila na odvajanju biootpada, uključujući gradnju kompostane.

"Umjesto da se odvaja većina otpada koji se ne naplaćuje, a samo ostatak odvozimo u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, mi tamo odvozimo apsolutno sve i u tome je razlog povećanja cijena odvoza otpada", istaknula je Mandić.

Ocijenila je kako bi se, da je sagrađena kompostana i da lokalne jedinice odvajaju biootpad, bitno smanjila količina otpada koji odlazi u Marišćinu, ali da ona ne može funkcionirati bez biootpada.

U Mostu stoga predlažu dogovor svih političkih stranaka, na vlasti i u oporbi u Rijeci te u drugim općinama i gradovima Primorsko-goranske županije i Istre, da od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zahtijevaju sufinanciranje troška odvoza otpada i ublaži udar na građane.

Mostov vijećnik u Skupštini Primorsko-goranske županije Josip Katalinić je kao dugoročno rješenje problema otpada naveo uvođenje sustava odvojenog prikupljanja s fokusom na biootpad.

Pritom je nužnim ocijenio računima građane poticati na odvojeno prikupljanje kućnog otpada, sagraditi kompostane i sortirnice te promijeniti tehnologiju Marišćine od sadašnjeg prikupljanja gorivog materijala na sustav odvajanja.

(Hina) xdsil ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙