FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makarska: Posebni pravni režim u zaštićenim područjima prirode

Autor: Vedran Ribarević

MAKARSKA, 11. ožujka 2022. (Hina) - U organizaciji Državne geodetske uprave u petak je u Makarskoj održana tribina "Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima", što je projekt vrijedan više od 36,7 milijuna kuna, od čega je iz Kohezijskog fonda EU-a 31,2 milijuna.

Projekt obuhvaća osam nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih je i Park prirode Biokovo, koji se prostire na površini od 195 kilometara četvornih.

Za većinu zaštićenih područja, pa tako i taj park prirode, ne zna se koje su geodetske čestice unutar njihovih granica, te će se provedbom EPPR projekta utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja i omogućiti njihova bolja vidljivost te učinkovitija zaštita prirode.

Govoreći o tom projektu, koji se provodi do kraja prosinca ove godine i neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima, Nikola Vučić iz Državne geodetske uprave objasnio je što je vlasništvo nekretnina u zaštićenom području, pravo njihova prvokupa, vrijednosti i dodane vrijednosti te naknadu štete i pravo gospodarskog korištenja i stjecanja koncesijskog odobrenja, što je najviše zanimalo sudionike tribine. Pritom je istaknuo dobrobit od "evidentiranja posebnog pravnog režima u zaštićenom području".

Marinko Bosiljevac iz Državne geodetske uprave, odgovarajući na postavljena pitanja, dodatno je objasnio pravne elemente koji mogu biti od koristi privatnim vlasnicima u njihovim pravima i obvezama unutar zaštićenog područja.

Ravnatelj Parka prirode Biokova Slavo Jakša istaknuo je da je Hrvatska nadaleko poznata po jedinstvenoj ljepoti prirode i prirodnog blaga te bioraznolikosti, što treba očuvati i za naraštaje koji dolaze.

 

(Hina) xvrib yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙