FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zid na Korani izgrađen, a procjena o potrebi tzv. okolišne ocjene tek slijedi

Autor: Vesna Horvat

KARLOVAC, 10. ožujka 2022. (Hina) - Prema presudi Visokog upravnog suda za gradnju „zaštitnog nasipa-zida na obali Korane" u Karlovcu Karlovačka županija treba ocijeniti je li potrebna procjena utjecaja zahvata na okoliš, tj. na ekološku mrežu Natura 2000, iako je zid već izgrađen, a građevinska dozvola valjana.

Rekao je to u četvrtak za Hinu u ime "Eko Pana" Denis Frančišković, koji je objasnio da građevinska dozvola tog zida na parceli budućeg hotela nije poništena presudom, nego je Visoki upravni sud presudio da je „bilo potrebno provesti postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš“.

Poništena je prvostupanjska presuda Upravnog suda u Rijeci i rješenja Karlovačke županije i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u postupku „prethodne ocjene utjecaja na ekološku mrežu Natura 2000“.

Kako je objasnio Frančišković, najprije je Karlovačka županija "vodila pogrešan postupak i donijela rješenje da je zahvat prihvatljiv za područje ekološke mreže Natura 2000", na koje su se žalili ministarstvu, koje je odbilo njihovu žalbu i prihvatilo županijsko rješenje, što je poslije potvrdio i prvostupanjski sud u Rijeci.

Karlovačka županija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te sud u Rijeci pogrešno su zaključili da planirani zahvat nije na popisu zahvata za koje se provodi postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš. 'Eko Pan' je od početka isticao upravo suprotno, a to je, da taj zahvat po svojim obilježjima i svojom namjenom pripada zahvatima za koje mora provesti postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, što je ta presuda potvrdila, rekao je Frančišković.

"Mi kao udruga uopće nismo sudjelovali u postupku ishođenja građevinske dozvole", rekao je i dodao da je taj postupak tekao „paralelno s postupkom prethodne ocjene zahvata na ekološku mrežu“, a nije trebalo biti tako "jednostavno zato što je prema presudi Visokog upravnog suda za zahvat trebalo provesti postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš".

"Eko Pan" sumnja da će dozvola biti osporena

Zato je kriva interpretacija više medija da presuda Visokog upravnog suda poništava građevinsku dozvolu jer, istaknuo je Frančišković, "mi nismo ni sudjelovali u postupku izdavanja građevinske dozvole, dozvola je pravomoćna i konzumirana, suštinski, ona ostaje takva kakva je dok eventualno ne bude osporena, što sumnjamo da će se dogoditi“.

Točno je, dodao je, da su tom presudom "poništene sve odluke vezane za prethodnu ocjenu za ekološku mrežu Natura 2000 i da je sud utvrdio da je za zahvat potrebno provesti ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš te da se postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš po zakonu provodi prije ishođenja akata za gradnju, a to samo po sebi govori kako se treba odvijati postupak".

Frančišković je izrazio zadovoljstvo što je tom presudom pobijedio javni interes ispred interesa da se taj zahvat realizira bez sagledavanja mogućih utjecaja na okoliš i prostor uz područje rijeke Korane te je zaključio kako to što su dokazali kako su odluke Upravnog suda u Rijeci, Karlovačke županije i ministarstva bile nezakonite opetovano pokazuje da javnopravna tijela u Republici Hrvatskoj nisu dovoljno kapacitirana i educirana ni za zakonitu provedbu okolišnih postupaka po nacionalnom okolišnom pravnom okviru ni za pravnu stečevinu EU-a u području zaštite okoliša i prirode.

Iako je zid u međuvremenu izgrađen, "Eko Pan" će i dalje zajedno s građanima pratiti provedbu postupka koji se na temelju te presude mora provesti, istaknuo je Frančišković.

U naknadnoj provedbi postupka javnost će moći sudjelovati, a nakon ove presude može prosuditi "tko je u ovom slučaju izigrao propise i javni interes te omogućio gradnju zida prije provedbe pravnih postupaka koji su se, kako je Visoki upravni sud utvrdio, trebali provesti“.

 

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙