FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski paraolimpijci stigli u Peking, IPC poziva na mir

Autor: Denis Lugarić

PEKING, 25. veljače 2022. (Hina) - Hrvatska delegacija doputovala je u Peking gdje će se od 4. do 13. ožujka održati XIII. Zimske Paraolimpijske igre, a Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) pridružio se Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) u osudi ruskog kršenja olimpijskog primirja.

Na ZPOI u Pekingu nastupit će više od 650 paraolimpijaca iz 51 zemlje svijeta, a hrvatske boje branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.

Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja POI nosit će Bošnjak, osvajač prve hrvatske medalje u povijesti zimskih paraolimpijskih igara. Bošnjak je na posljednjim Igrama u Pjongčangu 2018. osvojio broncu u snowboardu, u disciplini banked slalom. Hrvatska sa zimskih POI ima i zlato Dine Sokolovića u slalomu za sjedeće, također iz Pjongčanga.

ZPOI u Peking bit će prvo veliko međunarodno sportsko natjecanje nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Za sada nije potvrđeno hoće li eskalirajuća kriza, nastala nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio vojnu ofenzivu u Ukrajini, utjecati na sudjelovanje ruskih paraolimpijaca u Pekingu. S druge strane Ukrajinci bi željeli nastupiti u Pekingu, no pitanje je mogu li se probiti do Kine.

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) pridružio se Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) u osudi ruskog kršenja olimpijskog primirja uoči Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. Olimpijsko primirje usvojila je Opća skupština UN-a 2. prosinca 2021. konsenzusom svih 193 države članice uključujući Rusiju.

Olimpijsko primirje počelo je prije početka ZOI 4. veljače, a završava 20. ožujka, sedam dana nakon zatvaranja Zimskih paraolimpijskih igara. Praksa da svjetski lideri usvoje olimpijsko primirje ima dugu povijest. Trenutna rezolucija "poziva sve države članice da surađuju s MOO-om i IPC-om u njihovim naporima da koriste sport kao alat za promicanje mira, dijaloga i pomirenja u područjima sukoba tijekom i nakon razdoblja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara."

"Ovo je doista užasna situacija i jako smo zabrinuti za naš Nacionalni paraolimpijski odbor i parasportaše iz Ukrajine. Naš glavni prioritet trenutno je sigurnost i dobrobit ukrajinske delegacije, s kojom smo u redovitom dijalogu," kazao je predsjednik IPC-a Andrew Parsons.

Dodao je kako se ukrajinski sportaši žele natjecati u Pekingu, no njihov dolazak u Peking bit će ogroman izazov.

"Jedan ključni aspekt primirja je osiguranje sigurnog prolaska, pristupa i sudjelovanja sportaša, službenih osoba i svih akreditiranih osoba koje sudjeluju na Igrama. Moramo pronaći rješenje za to što je prije moguće kako bi ukrajinska delegacija mogla sigurno putovati na Igre i s Igara. Svjetski čelnici moraju poštovati svoju predanost Olimpijskom primirju, posebice one države članice koje su supokrovitelji rezolucije," poručio je Parsons.

"Vidjeli smo na Zimskim olimpijskim igrama, a vidjet ćemo opet i na Zimskim Paraolimpijskim igrama kako se sportaši iz različitih nacija natječu međusobno, a ne jedni protiv drugih. Sport je ogromna platforma da se svijetu pokaže što se može postići kada se ljudi svih nacija udruže u miru i solidarnosti. Svijet mora biti mjesto za dijeljenje, a ne za podjelu. Nadam se i molim se da svjetski lideri vode računa o tome," dodao je prvi čovjek IPC-a.

Ubrzo nakon što su završile Zimske olimpijske igre, Peking je počeo mijenjati svoje objekte kako bi ih prilagodio dolasku više od 650 sportaša s invaliditetom. Kineske vlasti, organizacijsko osoblje i volonteri u tri su natjecateljske zone - Peking, Yanqing i Zhangjiakou, pripremili objekte i prostore opremljene brojnim tehnologijama bez prepreka kako bi olakšali boravak i natjecanje paraolimpijaca.

Paraolimpijci će biti smješteni u istim objektima i natjecati se na istim borilištima kao i nedavno najbolji olimpijci svijeta. Kineski domaćini su do sada obavili više od 100 raznih testiranja sela, od pristupa kolicima, visine kreveta, širine vrata, kupaonica..., a svi detalji su objavljeni u "Vodiču za pristupačnost."

Primjerice, Zimsko paraolimpijsko selo Yanqing raštrkano je s velikom visinskom razlikom. No selo je projektirano bez prepreka uz brojne rampe na ekološki prihvatljiv način. Sve je optimiziramo za osobe s invaliditetom.

U Yanqingu će biti smješteni alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, dok će se u Zhangjiakou Clusteru nadmetati snowboarder Bruno Bošnjak i nordijac Josip Zima.

Hrvatski sportaši s invaliditetom prvi put na zimskim paraolimpijskim igrama nastupili su u Salt Lake Cityju 2002. godine, a nastupili su i Torinu (2006), Vancouveru (2010), Sočiju (2014), te Pjongčangu (2018).

(Hina) xdl ydl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙