FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krapina: Broj novozaraženih u županiji raste, a hospitaliziranih pada

Autor:

KRAPINA, 21. siječnja 2022. (Hina) - U Krapinsko-zagorskoj županiji potvrđene su 643 novozaražene osobe, jedna je umrla, broj hospitaliziranih nastavlja padati, ali broj novooboljelih i dalje snažno raste, rečeno je u petak na konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite u Zaboku.

Od 643 novozaražene osobe 274 su testirane brzim antigenskim testovima, a 369 PCR testovima. Oporavilo se 12 osoba i trenutačno su aktivna 3972 slučaja zaraze. U samoizolaciji su 3434 osobe.

Načelnik krapinsko-zagorskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber istaknuo je da broj novooboljelih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika i dalje snažno raste.

„Prosjek u proteklih tjedan dana iznosi 2305, prošli petak bio je 1254, a tjedan dana prije toga 509. Govoreći o apsolutnim brojkama, u proteklih sedam dana bilo je 2870 novooboljelih, a u istom intervalu tjedan dana prije 1502“, rekao je Skuliber.

Ukupni broj hospitaliziranih nastavlja padati. Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice trenutačno je šest pacijenata, a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 48, među kojima 12 na respiratoru.

„Broj hospitaliziranih ne raste, stabilan je ispod 50. Imamo po dva-tri prijema, i to su lakše kliničke slike“, rekao je ravnatelj zabočke bolnice Tihomir Vančina te dodao da je 57 djelatnika zaraženo ili u izolaciji.

Epidemiologinja Bojana Mahmutović istaknula je da je omikron dominantna varijanta virusa s 90-postonim udjelom u Krapinsko-zagorskoj županiji.

„I dalje je 10 posto delta varijanta, za koju znamo da je s težim kliničkim slikama, da češće zahtijeva hospitalizaciju. Metode koji neki zagovaraju, da se svi skupa zarazimo omikronom pa ćemo imati blaže kliničke slike, nisu baš pametne“, izjavila je Mahmutović.

U Krapinsko-zagorskoj županiji potrošene su 151.493 doze cjepiva, a za 52,4 posto stanovništva cijepljenje je završeno.

Ravnateljica županijskog Doma zdravlja Nada Dogan rekla je da se u svim ambulantama provodi brzo antigensko testiranje, a liječnici ih provedu između 10 i 20 na dan.

U županijskim školama pozitivno je 850 učenika.

„U odnosu na prošli tjedan, kada ih je bilo 184, to je povećanje oko 400 posto“, rekla je zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek.

Pozitivno je 158 djelatnika u obrazovanju. Dvije osnovne i dvije srednje škole su na on line nastavi. Od 822 razredna odjela u svim školama u Krapinsko-zagorskoj županiji 155 njih, ili 18 posto, radi po C modelu.

U vezi s današnjim rekordnim brojem novozaraženih, župan Željko Kolar ocijenio je da je jedino dobro što ne raste broj hospitaliziranih pacijenata.

„Polako, ali sigurno idemo prema tome da ćemo, ako se nastavi ovaj pad, krajem sljedećeg tjedna zatvoriti covid odjel u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice te da će ona postati covid free“, rekao je Kolar te najavio ispomoć medicinskim sestrama u Općoj bolnici Zabok kako bi se krenulo s primanjima nezaraženih pacijenata koja su dosad bila odgađana.

 

(Hina) xskal yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙