FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klimatske promjene prijete proizvodnji nafte i plina u svijetu

Autor:

LONDON, 16. prosinca 2021. (Hina/Reuters) - Velik dio svjetskih rezervi nafte i plina ugrožen je zbog porasta plime, zbog oluja, poplava i ekstremnih temperatura prouzročenih klimatskim promjenama, objavila je u četvrtak konzultantska tvrtka za analizu rizika Verisk Maplecroft.

Vremenske nepogode mogle bi utjecati na korištenje i vađenje oko 600 milijarda barela naftnog ekvivalenta ili oko 40 posto svjetskih rezervi nafte i plina, a među najugroženijima su najveći proizvođači crnoga zlata - Saudijska Arabija, Irak i Nigerija, podaci su kojima raspolaže britanska tvrtka koja je provela straživanje.

Klimatske promjene ove su godine jako pogodile naftnu industriju u trenutku kada ekstremno hladne vremenske prilike pogađaju glavno američko čvorište za proizvodnju nafte i plina na obali Meksičkog zaljeva, što je rezultiralo dugim obustavama rada i smanjenom proizvodnjom.

"Ovakvi će događaji postajati sve učestaliji i ekstremniji te će nanositi još veće udarce ovoj industriji", smatra Rory Clisby, analitičar za okoliš Verisk Maplecrofta.

Nešto više od 10 posto svjetskih komercijalno nadoknadivih rezervi nafte nalazi se u područjima koja je konzultantska tvrtka ocijenila ekstremno rizičnima, od čega je gotovo trećina izložena visokom riziku.

For Saudi Arabia, extreme heat, water shortages and dust storms could be the "Achilles’ heel" for the top oil exporter, the researchers found.

Ekstremno visoke temperature, nestašica vode i pješčane oluje mogle bi postati 'Ahilova peta' za Saudijsku Arabiju, koja je najveć izvoznik nafte, smatraju britanski istraživači.

Za Nigeriju, drugog po važnosti afričkog izvoznika, gdje su nalazišta nafte koncentrirana u području riječnoga sustava delte Nigera, prijetnju predstavljaju suše i poplave, zaključili su stručnjaci Verisk Maplecrofta.

 

 

 

(Hina) xmh ymh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙