FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šuica: Građani mogu ravnopravno razgovarati sa svima u EU

Autor: Tomislav Prusina

OSIJEK, 14. prosinca 2021. (Hina) - U sklopu Konferencije o budućnosti Europe građani mogu na potpuno jednakim osnovama raspravljati međusobno, s parlamentarcima, predstavnicima vlasti i s članovima Europske komisije, rekla je u utorak potpredsjednica EK Dubravka Šuica. 

Šuica se videovezom uključila na Konferencije o budućnosti EU, koja je u utorak održana na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. 

Građani diljem EU-a s pravom zahtijevaju veću uključenost u donošenje odluka, rekla je. 

"Kao odgovor na tu potrebu pokrenuli smo ovu konferenciju i ona je dosad najveći projekt participativne demokracije. Njome želimo uključiti sve građane EU u raspravu o tome kakvu Europu želimo", istaknula je. 

Skup su organizirali Predstavništvo EK u Hrvatskoj, Europski dokumentacijski centar Pravnog fakulteta u Osijeku i centar Europe Direct Osijek. Tema je bila digitalna budućnost Europske unije te kako studenti i mladi građani Europe vide razvoj regulacije digitalnog tržišta. 

Šuica je rekla da je posebno važno da se mladi iz svih dijelova Europe i Hrvatske uključe u konferenciju, napominjući da se na ranijim skupovima uvjerila u motiviranost mladih da sudjeluju u ovom procesu.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev rekao je da se kod pokretanja ovog procesa željelo čuti poruke i razmišljanja građana svih godina, ali posebno mladih.  

"Postoji mišljenje da su studenti pasivni, da ih ne zanima pitanje njihove budućnosti i da su egoisti. A to nije tako, na svim skupovima koji su do sada održani vidio sam da studente zanima svijet u kakvom žele živjeti i kako oni mogu doprinijeti da se promijeni na bolje", rekao je Zlatev.

Bivši voditelj Predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević, koji je moderirao konferencijom, naglasio je da živimo u digitalnom dobu, ali da je veći dio toga nereguliran. Ocijenio je kako Europska komisija želi stvoriti vrijednosni okvir digitalnog razvoja "kako ne bismo ovisili samo o SAD-u ili Kini već da EU postane digitalno suverena i dostatna". 

(Hina) xtpru ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙