FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena akcija: Plan gospodarenja otpadom potiče nastavak štetnih projekata

Autor: Antonio Rašpolić

ZAGREB, 3. prosinca 2021. (Hina) - Zelena akcija priopćila je u petak kako prijedlog revidiranog Plana gospodarenja otpadom, pod izgovorom usklađivanja s europskim zakonodavstvom, umanjuje postojeće ciljeve, potiče nastavak štetnih projekata i ne doprinosi potrebnom poboljšanju postojećeg sustava.

"Unatoč činjenici da brojni ciljevi iz europskih direktiva nisu ispunjeni, Plan se i dalje ne usmjerava na to da intenziviranje potrebnih mjera i ulaganja u narednoj godini doprinese cjelovitom poboljšanju sustava gospodarenja otpadom", poručuju iz te udruge.

Također, ocjenjuju, predloženi Plan neće dovoljno potaknuti jedinice lokalne samouprave da ispune svoje obveze kako bi izbjegle drastične kazne za koje već godinama stižu opomene Europske komisije, a kazne bi uskoro mogle i stići.

Upozoravaju kako se ovom revizijom brišu neki važni ciljevi postavljeni važećim Planom, poput cilja za smanjenje nastanka otpada, dok se oslabljuju neki ciljevi kao što je povećanje odvojenog prikupljanja.

Vjetar u leđa neodgovornim sredinama s 0 posto odvojenog otpada

"To daje vjetar u leđa neodgovornim gradovima i općinama, poput Gospića, Opuzena i Pakoštana koji imaju 0 posto odvojenog otpada, ne zato što ne mogu, već jer ne žele", ističu u Zelenoj akciji.

Navode kako je iz analize utrošenih EU sredstava vidljivo da većina ide za regionalne centre za zbrinjavanje otpada, a višestruko manje za prioritetne ciljeve koji stoga nisu ispunjeni.

Upozorili su kako se, iako je u važećem Planu i upozorenjima EU komisije istaknuto da regionalni centri ugrožavaju postizanje ciljeva recikliranja, nastavljaju njihove planirane izgradnje.

Hitno odustati od novih centara za zbrinjavanje otpada

"Prva dva centra (Marišćina i Kaštijun) imaju velikih ekonomskih i okolišnih problema te bi od novih hitno trebalo odustati. Međutim, ovaj Plan im dodaje vodu na mlin jer nelogično prenosi obvezu izrade planova gospodarenja otpadom na županijsku razinu, očigledno, u svrhu potpune kontrole dotoka smeća u centre", ustvrdili su.

U Zelenoj akciji smatraju kako Plan mora definirati preraspodjelu europskih i sredstava od naplaćenih naknada u lokalnu infrastrukturu, poput centra za ponovnu uporabu, sortirnica i kompostana.

Za obradu neodvojenog otpada navode kako su potrebna lokalna postrojenja s tehnologijama koje ne uključuju pripremu za spaljivanje, već maksimalno recikliranje i stabilizaciju krajnjeg ostatka za industrijsku proizvodnju ili sigurno odlaganje.

"To je prava cirkularna ekonomija, a ne prevoženje smeća stotinama kilometara na pripremu za spaljivanje koje rezultira stvaranjem novog smeća s još toksičnijim svojstvima te zagađenjem zraka i štetama za zdravlje i džepove ljudi", priopćili su.

Okolišne organizacije i građanske inicijative također su ocijenile neprihvatljivim da je javna rasprava za taj prijedlog trajala svega tjedna dana.

(Hina) pp/xar ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙