FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o budućnosti Europe: Mladi i budućnost rada

Autor: Josip Grčić

SPLIT, 12. studenoga 2021. (Hina) - Mladim ljudima u Hrvatskoj treba osigurati mogućnosti da grade Europu u kojoj će rado živjeti, kazano je na konferenciji o budućnosti Europe u petak u Splitu.

Konferencija je naglasak stavila na bolje i brojnije prilike za budućnost mladih, a sve ususret 2022. godini koja je ujedno i Europska godina mladih. 

Videoporukom okupljenima u prostoru Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata obratila se potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, zadužena za Konferenciju o budućnosti Europe, koja je istaknula da u Konferenciji sudjelovati trebaju baš mladi.  Na jednom od prvih panela, održanom u Strasbourgu tijekom rujna i listopada, sudionici su imali tek 16 godina. 

„Svi su sudionici bili otvoreni idejama i razmišljanja drugih, bez obzira na dob i porijeklo“, kazala je Šuica. 

U raspravi su sudjelovali i hrvatski eurozastupnici koji su govorili o izazovima s kojima se mladi susreću na tržištu rada te o konkurentnosti Europske unije.

Sunčana Glavak istaknula je da je cilj Konferencije „reafirmirati i reformirati Europu kako bi ona bolje odražavala želje naših građana".

Tomislav Sokol podsjetio je da su tri prioriteta Europske unije kad je riječ o daljnjem razvoju te oporavku od pandemije: zelena tranzicija, digitalizacija te jačanje kapaciteta u zdravstvu. 

"Hrvatska iz novog EU proračuna i plana oporavka ima na raspolaganju gotovo 25 milijardi eura te se u korištenju tog novca treba voditi navedenim prioritetima", rekao je Sokol.

Ladislav Ilčić upozorio je na potrebu bolje usklađenosti upisnih kvota na fakultetima s potrebama na tržištu rada.

"Mladi moraju razmišljati o osobnim preferencijama, ali i o društvenim potrebama te o tome na koji način mogu doprinijeti društvu", kazao je Ilčić.

Budućnost držimo u svojim rukama, naglasio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak, dodajući da je ova konferencija još jedan dokaz da treba graditi gradove u kojima mladi ljudi žele živjeti.

"Ja bih volio da mladi iz Splita odu izvan granica Hrvatske samo kako bi stekli nova iskustva i da se u Split vrate s prijateljima i kolegama gradeći svoje ambicije. Uvjeren sam da će Split biti uspješan grad kada ovdje bude živjelo 20, 30 posto ljudi koji nisu rodom odavde, a koji će ovdje stvarati te nove vrijednosti", kazao je Puljak.

Splitsko-dalmatinska županija, kazao je dožupan Ante Šošić, želi mlade ljude zadržati na ovom "Bogom danom području" demografskim politikama, podrškom ICT sektoru i podupiranjem poduzetništva.

"Mladi su sve više zainteresirani za ostanak i zato i dobivaju sve značajniju participaciju u društvu. Put obrazovanja je put prema samoostvarenju", rekao je Šošić dodajući kako se Europu "mora projektirati upravo kroz ideje mladih ljudi".

Konferenciju "Mladi i budućnost rada" u Splitu organizirao je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj uključujući se u proces donošenja prijedloga i ideja za reformu europskog bloka u sklopu Konferencije o budućnosti Europe. Konferencija je zamišljena kao javni forum u kojem će građani država članica reći kakvu Europsku uniju žele.

Započela je u ožujku kada su čelnici triju institucija EU-a, Komisije, Europskog parlamenta i Europskog vijeća potpisali zajedničku deklaraciju, a završit će usvajanjem zaključaka, uključujući i ovih splitskih, na temelju kojih bi institucije Europske unije trebale djelovati.

Osim u Splitu, rasprave o drugim područjima djelovanjima mladih održane su i u Osijeku, Dubrovniku, Rijeci i Puli.

(Hina) xjog/xzt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙