FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba fotografija "Petrinjski portali budućnosti"

Autor: Kristina Jakopović

PETRINJA, 10. studenoga 2021. (Hina) - Izložba fotografija „Petrinjski portali budućnosti“ autora Matije Jurčevića, postavljena je u srijedu na petrinjskom Trgu kulture, u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice, a u povodu Mjeseca hrvatske knjige 2021.

 

Autor fotografija Jurčević, informatičar Gradske knjižnice pojasnio je zašto izložba s tematikom potresa.

„Svima je vjerojatno preko glave potresa, rušenja i svega, ali morali smo ovjekovječiti ove tužne prizore i tužne kadrove koje smo vidjeli jer bili smo na milijardu lokacija, snimili preko 130 videa, fotografija imamo oko 300. Nažalost nisu sve mogle stati ovdje. Bili smo u kutevima u kojima normalni ljudi ne mogu i ne žele, možda se i boje doći; pa smo mi bili ti koji su uhvatili ove kadrove da ih prikažemo ljudima, da vide i oni možda iz nekog drugog kuta, kako ovaj grad izgleda još uvijek danas“, kazao je Jurčević.

Ante Mrgan, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja, istaknuo je da su, kao i svake godine, Mjesec hrvatske knjige započeli s besplatnim upisom u knjižnicu.

„Ovaj cijeli mjesec je pod motom „Ajmo hrvati se s knjigom“. Imali smo i radionicu slikovnicu zidovnicu, tu su na kontejneru djeca iz igraonice slikala. Imali smo jedan video 'Potresna čitanja' koji su građani vrlo dobro primili", rekao je Mrgan.

Izložbu fotografija posjetila je gradonačelnica Petrinje, Magdalena Komes.

Rekla je kako ove zanimljive fotografije s jedne strane i žaloste kada vidi sve ove portale petrinjskih zgrada, koji ovom trenutku izgledaju zaista tužno. Većina tih zgrada je porušena, ostaci su uklonjeni da ne predstavljaju opasnost prolaznicima i dalje je u tijeku uklanjanje tih objekata. Kao što i naziv izložbe kaže, kroz te portale, kroz prozore moramo gledati u budućnost i vjerovati i nadati se da će ona biti bolja, dodala je Komes.

"Mi kao Gradska uprava, ali i djelatnici knjižnice i svih ostalih ustanova činimo sve što je u našoj moći, prijavljivati ćemo se na fondove, u koordinaciji smo sa Sisačko - moslavačkom županijom, s Vladom RH koji pomažu Petrinji da izvučemo što više sredstava koja su nam na raspolaganju i da zaista pretvorimo Petrinju u grad budućnosti", rekla je gradonačelnica.

Izvijestila je da je završen Javni poziv za iskaz interesa za projektnu dokumentaciju za 32 objekta, za koje je Ministarstvo kulture i medija osiguralo financiranje. Riječ je o objektima koji se nalaze u samom središtu Petrinje, među njima je i zgrada Prve osnovne škole koja kada se obnovi neće imati istu namjenu.

„Kroz razgovore predloženo je da u toj zgradi, između ostalog, bude Gradska knjižnica. Poziv za iskaz interesa je završen, javili su se projektanti za ovakvu vrstu obnove objekata i prilikom pripreme projektne dokumentacije pozvati ćemo i ravnatelja, tako da nadam se uskoro ide projekt za novu Gradsku knjižnicu za koju znamo svi da je neophodna“, kazala je gradonačelnica Magdalena Komes.

(Hina) xkjak ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙