FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU umanjuje izglede za iranske pregovore izvan Beča

Autor: Maja Trohar

LUXEMBOURG, 18. listopada 2021. (Hina/Reuters) - Europska unija je u ponedjeljak umanjila izglede za ozbiljne pregovore o iranskom nuklearnom programu izvan okvira pregovora svjetskih sila i Irana u Beču, a visoki predstavnik EU za vanjsku politiku je rekao da vrijeme nije na strani Irana. 

Visoki dužnosnik EU-a je rekao prošlog tjedna da Iran još nije spreman vratiti se stvarnim razgovorima sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. i o američkim sankcijama, ali da bi mogao s EU-om razgovarati u Bruxellesu.

Proturječna izvješća u iranskim medijima u nedjelju nagovijestila su mogući sastanak u četvrtak u glavnom gradu Belgije. 

Nakon što je početno sugerirao optimizam da bi pripremni razgovori u Bruxellesu mogli uskoro početi, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell je rekao u ponedjeljak navečer da ne postoji ništa konkretno i da u četvrtak neće biti održani razgovori. 

Borrell je rekao da je otvoren za razjašnjavanje iranskih sumnji u vezi bečkih pregovora u bilo kojem formatu, ali da će se ozbiljni pregovori održati samo u glavnom gradu Austrije.

Rekao je da su iranski dužnosnici tražili bilateralne sastanke s njim i drugim stranama u sporazumu, ali da to nije precizno izraženo. 

"Irancima smo jasno dali do znanja da vrijeme nije na njihovoj strani i da je bolje da se brzo vratimo pregovorima", dodao je. 

Zapadni diplomati su rekli da su zabrinuti da bi novi iranski pregovarački tim, kojim predsjeda poznati protuzapadni tvrdolinijaš, a ne pragmatičar poput prethodnika, mogao tražiti više zahtjeve od dogovorenih.   

 

(Hina) xtm ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙