FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU-Poljska: EK najavljuje da će koristiti svoje ovlasti da zaštiti europsko pravo

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 7. listopada 2021. (Hina) - Europska komisija je u četvrtak u reakciji na odluku poljskog ustavnog suda najavila da neće oklijevati u korištenju svih ovlasti koje ima kako bi zaštitila jednoobraznu primjenu i integritet europskog prava.

“Podrobno ćemo analizirati odluku poljskog ustavnog suda i odlučiti o sljedećim koracima. Komisija neće oklijevati koristiti svoje ovlasti prema Ugovorima kako bi sačuvala jednoobraznost primjene i integritet europskog prava”, kaže se u priopćenju Komisije.

Poljski ustavni sud u četvrtak je presudio da su neki članci ugovora EU-a nekompatibilni s poljskim ustavom te da je poljski ustav nadređen europskim ugovorima. Nadređenost europskog prava nad nacionalnim do sada se nije dovodila u pitanje i mnogi drži da je ovaj potez prvi korak prema izlasku Poljske iz EU-a.

“Europska unija je zajednica vrijednosti i zakona, kojih se moraju pridržavati u svim državama članicama. Prava Europljana prema Ugovorima moraju se štititi, bez obzira na to gdje žive u Europskoj uniji”, navodi Komisija.

 

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙