FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren stalni postav "Divljina s pogledom na more" u Brodu na Kupi

Autor: Dean Silić

BROD NA KUPI, 21. rujna 2021. (Hina) - Stalni postav „Divljina s pogledom na more“ i Interpretacijski centar Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana u Kaštelu Zrinskih svečano je otvoren u utorak u Brodu na Kupi.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina simbolično je otvorio centar otključavanjem vrata starim ključem iz vremena Zrinskih i Frankopana.

"Svjedočimo iznimnoj priči izuzetno bogate kulturno-povijesne, ali i prirodne baštine koju smo sjedinili na jednom mjestu. Vjerujem da će ovo biti značajna turistička priča na ponos Goranima i svima ostalima", rekao je Komadina. Zahvalio se uključenima u projekt otvaranja stalnog postava i interpretacijskog centra, kao i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje te Ministarstvu kulture na potpori.

Stalni postav predstavlja prirodnu baštinu Gorskog kotara od Kupske doline i krškog podzemlja preko najznačajnijih šumskih zajednica, planina iznad šumske granice, sve do neba i oblaka.

Prikazuje značajke, zanimljivosti i posebnosti prirode goranskog područja, ali i elemente tradicionalnog suživota čovjeka i prirode na ovom području. Postav čini cjelinu s Interpretacijskim centrom smještenim u prizemnom dijelu koji tematizira odnos obitelji Frankopana i Zrinskih prema prirodi, priopćeno je iz Primorsko-goranske županije.

Interpretacijski centar u Brodu na Kupi jedan je od osam uređenih interpretacijskih centara u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ vrijednog 64 milijuna kuna. Od tog iznosa se 43,7 milijuna kuna financira bespovratnim iznosom EU. Preostali iznos uložili su Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i Grad Delnice.

Uz župana Komadinu, na svečanom otvorenju bili su gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić, županijska pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, Željka Modrić Surina, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka, kojem pripada postav u Brodu na Kupi, te Tatjana Horvatić iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija. 

(Hina) xdsil ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙