FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borell predstavio strategiju EU-a za indopacifičku regiju

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 16. rujna 2021. (Hina) - Novi sigurnosni savez između Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Australije pokazuje da EU mora razvijati vlastite obrambene i sigurnosne strategije, posebice u indopacifičkoj regiji, rekao je šef diplomacije predstavljajujući strategiju europskog bloka za indopacifički prostor.

 

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell predstavio je Strategiju EU-a za suradnju u indopacifičkoj regiji slijedom zaduženja koje je Komisija dobila od Vijeća EU-a u travnju ove godine.

“Težište svjetskih kretanja pomiče se prema indopacifičkom području, u geoekonomskom i geopolitičkom smislu. Budućnost EU-a i budućnost indopacifičke regije međusobno su povezane”, rekao je Borell.

Strategija je predstavljena upravo na dan kada je objavljen novi trostrani sigurnosni savez između SAD-a, Velike Britanije i Australije o čemu Europska unija nije bila konzultirana.

Borrell je rekao da to potvrđuje da “EU mora razvijati svoje vlastite strategije, posebice u indopacifičkoj regiji”.

EU je glavni ulagač, glavni partner u razvojnoj suradnji i jedan od najvećih trgovinskih partnera te regije, rekao je Borell.

Strategija EU-a predviđa zaključivanje trgovinskih pregovora s Australijom, Indonezijom i Novim Zelandom, nastavak trgovinskih pregovora i početak pregovora o ulaganju s Indijom, sklapanje sporazuma o gospodarskom partnerstvu s Istočnoafričkom zajednicom, procjenu mogućeg nastavka trgovinskih pregovora s Malezijom, Filipinima i Tajlandom te mogućih pregovora o međuregionalnom trgovinskom sporazumu s ASEAN-om.

U indopacifičkoj regiji živi 60 posto svjetskog stanovništva koje proizvodi 60 posto svjetskog BDP -a. Očekuje se da će do 2030. velika većina, 90 posto od 2,4 milijarde novih pripadnika srednje klase koji ulaze u globalno gospodarstvo, živjeti u indopacifičkom području.

U Bruxellesu ističu da će EU u indopacifičkoj regiji biti dosljedan i dugoročan partner, da će promicati uključivu i djelotvornu multilateralnu suradnju, zasnovanu na međunarodnom poretku koji počiva na pravilima, zajedničkim vrijednostima i načelima, kao što je odlučnost u poštovanju demokracije, ljudskih prava i vladavine prava.

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙