FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK ustanovio HERA-u, novo tijelo za sprječavanje zdravstvenih kriza

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 16. rujna 2021. (Hina) - Europska komisija u četvrtak je ustanovila HERA-u, novo tijelo koje će se baviti prikupljanjem podataka i izgradnjom potrebnih kapaciteta kako bi se omogućilo rano otkrivanje i sprječavanje novih zdravstvenih kriza poput pandemije covida-19.

Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (Health Emergency Response Authority", HERA) bit će zaduženo, u slučaju izbijanja krize, za razvoj, proizvodnju i distribuciju lijekova te cjepiva i drugih medicinskih protumjera, kao što su rukavice i maske, a koji su često nedostajali tijekom prve faze odgovora na pandemiju koronavirusa.

Komisija ističe da je HERA ključni stup najavljene zdravstvene unije koja se pokušava stvoriti.

“HERA je okosnica snažne zdravstvene unije. Zahvaljujući HERA-i moći ćemo preduhitriti prijetnje koje se pojave na horizontu i koordinirati naša djelovanja kako bismo na njih pravodobno reagirali”, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

HERA će se za svoje aktivnosti moći osloniti na proračun od 6 milijardi eura iz aktualnog višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. – 2027., od čega će se dio osigurati dodatnim sredstvima iz instrumenta NextGenerationEU.

Ukupna potpora, zajedno s prethodno navedenim iznosom od 6 milijardi eura, iznosit će gotovo 50 milijardi eura u sljedećem financijskom razdoblju, a taj iznos još je veći ako mu se pribroje i ulaganja na nacionalnoj razini i u privatnom sektoru.

HERA bi trebala biti potpuno operativna početkom početkom sljedeće godine.

Po najavama Komisije, HERA će procjenjivati prijetnje, prikupljati podatke i razvijati modele za predviđanje izbijanja bolesti. Početkom 2022. definirat će najmanje tri prijetnje visoke razine, provesti mjere za njihovo suzbijanje i ukloniti moguće nedostatke povezane s medicinskim protumjerama.

HERA će usto pružati potporu istraživanju i inovacijama za razvoj novih medicinskih protumjera, među ostalim putem mreža za klinička ispitivanja diljem Unije i platformi za brzu razmjenu podataka.

Osim toga, HERA će pristupiti rješavanju problema na tržištu i jačati industrijske kapacitete. Na temelju iskustva radne skupine za povećanje industrijske proizvodnje cjepiva protiv bolesti covid-19 HERA će uspostaviti bliski dijalog s industrijom, izraditi dugoročnu strategiju za proizvodne kapacitete i ciljana ulaganja te ukloniti uska grla u opskrbnom lancu za medicinske protumjere.

U slučaju proglašenja javnozdravstvene krize na razini EU-a, HERA može prijeći na provedbu hitnih operacija, uključujući donošenje brzih odluka i hitnih mjera pod vodstvom visokog odbora za zdravstvene krize. Aktivirat će hitno financiranje i pokrenuti mehanizme za praćenje, novi ciljani razvoj, nabavu i kupnju medicinskih protumjera i sirovina, najavljuje Komisija.

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙