FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uz najavu obaveznih covid-potvrda, Beroš poslao otvoreno pismo

Autor: Robert Koren

ZAGREB, 12. rujna 2021. (Hina) - Ministar zdravstva Vili Beroš uputio je u nedjelju otvoreno pismo kolegama u zdravstvenom sustavu uz najavu da će liječnici, medicinske sestre i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći doći ako su cijepljeni ili su preboljeli ili imaju negativan test na covid-19.

"Naša zajednička profesionalna i ljudska obveza, naša zvanja i poziv, te nadasve misija je pomagati ljudima da štite svoje zdravlje, a kad ih bolest ugrozi, na svima nama je stručno i odgovorno skrbiti o njima i liječiti ih. Mi smo tu obvezu prihvatili i tim ciljevima moramo prilagoditi organizaciju zdravstvenog sustava i prilagođavati naš svakodnevni rad okolnostima i uvjetima u kojima živimo i djelujemo.

Kao jedan od vas, a sada na dužnosti ministra zdravstva Republike Hrvatske, najodgovorniji sam za organizaciju i učinkovito funkcioniranje našeg zdravstvenog sustava kojeg financiraju građani ove zemlje. Za svoj rad i rezultate njima smo odgovorni", istaknuo je Beroš u otvorenom pismu.

U bolnice se dolazi na liječenje, a ne po zarazu

Ministar Beroš dodao je i kako jesen donosi novi val epidemije, povećavaju se brojevi zaraženih osoba covid-19 virusom, sve je više oboljelih na bolničkom liječenju i respiratorima, ali i umrlih.

"Nažalost, nove žrtve virus pronalazi uglavnom među necijepljenima. Građani koji su preboljeli zarazu i oni koji su imunitet stekli cijepljenjem za sada uspješno odolijevaju izazovima zaraze ili težim oblicima bolesti ako ih ipak virus zahvati. Među zaraženima je i sve više mlađih osoba. To je ono što nas upozorava da sve opasnosti od zaraze nisu minule", upozorio je.

Podsjetio je da u Hrvatskoj nema obveznog cijepljenja u ovom trenutku te da je to stav Vlade, a da je odluka o cijepljenju "na svakom građaninu ponaosob".

"Svatko mora biti svjestan posljedica svoje odluke, prihvatiti rizike koje sobom nosi zaraza", naglasio je.

Za sve u zdravstvenom sustavu, napomenuo je, pacijenti i njihova zaštita su na prvom mjestu.

"U bolnice se dolazi na liječenje, a ne po zarazu. To je glavni razlog zašto poduzimamo učinkovite mjere kojima osiguravamo najveću moguću zaštitu svakom djelatniku i svakom pacijentu", istaknuo je.

Beroš je rekao i kako se svim građanima mora pružiti mogućnost zaštite zdravlja i sigurnost liječenja oboljelih. "Nitko i ništa ne smije ugrožavati zdravstveni sustav u obavljanju njegovih temeljnih zadaća, bilo da je riječ o članicama i članovima zdravstvenog sustava ili korisnicima njegovih usluga", dodao je.

Očekujem aktivni doprinos svakoga

Istaknuo je i da svatko ima pravo na svoj izbor te podsjetio da je Vlada osigurala besplatno i svima dostupno cjepivo protiv covid-19 koje je plaćeno "zajedničkim novcem".

Liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći će doći na osnovi jednog od tri uvjeta, a to su ili cijepljenje ili preboljenje bolesti ili negativan test na covid-19, poručio je ministar Beroš u pismu kolegama.

"Naša zajednička obveza je da svoj svakodnevni profesionalni rad prilagodimo uvjetima u kojima živimo i djelujemo", rekao je i dodao: "Čuvajući svoje osobne slobode i demokratska prava moramo poštovati i druge članove zajednice, njihova prava, posebno na zdravlje i život. To je naša obveza, ljudska i profesionalna, na koju smo se zavjetovali. I moramo je održati!".

Također je dodao da će sve u zdravstvenom sustavu pripremiti tako da funkcionira "na zadovoljstvo zaposlenika i pacijenata".

"Cjepiva imamo, testova također, a vjerujem i dobre volje svih da stvorimo sigurno okružje za sve nas. Očekujem aktivni doprinos svakoga od vas. Samo tako možemo uspjeti", poručio je Beroš kolegama.

(Hina) xrkor ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙