FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Voćarstvo - infrastruktura za jačanje proizvodno-tržišnog lanca i udruživanje

Autor: Nevenka Brčić

ZAGREB/OPUZEN, 23. kolovoza 2021. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede do 2026. planira provesti uspostavu logističke infrastrukture za jačanje proizvodno-tržišnog lanca u sektoru voća i povrća, procijenjeni trošak te investicije je 616 milijuna kuna, a potiče i podupire i udruživanje proizvođača, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Opuzenu. 

Ministrica se u ponedjeljak, s ravnateljicom Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Jelenom Đugum i u nazočnosti dubrovačko-neretvanskog župan Nikole Dobroslavića, u Opuzenu sastala s predstavnicima jedinica lokalne samouprave, Hrvatske voćarske zajednice i Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, a razgovarali su o aktualnoj problematici u sektoru voćarstva u dolini Neretve.

Kako je Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo u priopćenju, razgovarali su, između ostalog, o stanju na tržištu sektora voća, berbo maslina te predstojećoj sezoni berbe grožđa i mandarina, zatim provedbi Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i novostima u zakonodavstvu o biljnom zdravstvu te mogućim prednostima udruživanja u proizvođačke organizacije. 

Po podacima Agencije za plaćanja u 2020. godini, u dolini Neretve uzgojem voća bavilo se 2.505 poljoprivrednih gospodarstava na površini od 2.036 hektara, dok se na području Dubrovačke županije nalaze skladišni kapaciteti od 9.940 tona te se koriste za kratkotrajno skladištenje različitih vrsta voća i povrća.

Ministrica je u priopćenju ocijenila kako je sastanak protekao u konstruktivnom tonu i želji da se pronađu zajednička rješenja za sve dionike.

"Neretvanska mandarina je poznata i posebna i to trebamo iskoristiti na tržištu. U razdoblju do 2026. planiramo provesti uspostavu logističke infrastrukture za jačanje proizvodno-tržišnog lanca u sektoru voća i povrća, a ukupan procijenjeni trošak investicije iznosi 616 milijuna kuna te će se provesti u dvije faze, a svakako će pridonijeti jačanju položaja proizvođača u lancu opskrbe", izjavila je ministrica Vučković.

Smatra i kako bi udruživanje proizvođača, poglavito malih OPG-ova koji svojim količinama i tehnologijom nisu konkurentni na tržištu, ubrzalo rješavanje problematike održivosti poljoprivredne proizvodnje i ravnopravnijeg nastupa na tržištu te vjeruje kako bi prije došli do postizanja ekonomski isplative proizvodnje pojedinog proizvođača. "Takva praksa je već zastupljena u brojnim zemljama EU te se pokazala vrlo uspješnom", istaknula je Vučković.

Po podatcima Ministarstva, u Hrvatskoj trenuto djeluju 22 priznate proizvođačke organizacije iz devet različitih sektora, a okupljaju više od 700 primarnih proizvođača.

Ministarstvo poljoprivrede potiče udruživanje primarnih proizvođača i osiguravanja potpore njihovom zajedničkom djelovanju i radu kroz dva financijska instrumenta - putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, pri čemu je potreban odobren operativni program, te putem Europskog poljoprivrednog fond za ruralni razvoj temeljem odobrenog poslovnog plana, a visina potpore kroz taj fond iznosi do 100 tisuća eura godišnje.

U novom programskom razdoblju Zajednička poljoprivredna politika EU osobit značaj i naglasak stavlja na udruženja proizvođača. Postoji mogućnosti uvođenja sektorskih intervencija kao dijela mjera poljoprivredne politike, ali istovremeno ovisi i o spremnosti proizvođača na udruživanje i poštivanje pravila o proizvođačkim organizacijama, ističu iz Ministarstva. 

U prošloj godini proizvođačima mandarina na području Dubrovačko-neretvanske županije je zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih bolesti covid-19 isplaćeno više od šest milijuna kuna. Dosada su za Dubrovačko-neretvansku županiju iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ugovorena ukupno 236 projekta s dodijeljenom potporom većom od 95 milijuna kuna, a kroz Program ruralnog razvoja ugovorena je potpora u vrijednosti od gotovo 309 milijuna kuna, zaključuje se u priopćenju.

(Hina) xpp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙