FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan rendžera - čuvara prirode, 31. srpnja

Autor: Antonio Rašpolić

ZAGREB, 30. srpnja 2021. (Hina) - Svjetski dan rendžera, 31. srpnja, bit će obilježen u subotu u spomen na sve ubijene i ranjene rendžere koji su stradali na dužnosti, a prilikom zaštite svjetskih prirodnih i kulturnih bogatstava.

"Obavljajući ovaj posao godišnje smrtno strada oko 150 rendžera, većinom u Aziji i Africi, ali se stradavanja događaju i u Europi, bilo da se radilo o događanjima u prometu, zbog prirodnih nepogoda, u raznovrsnim akcijama spašavanja, a u posljednje vrijeme i od koronavirusa", izvijestili su u petak iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije "Zeleni prsten".

Prvi Međunarodni dan rendžera obilježen je 2007., na inicijativu Međunarodne udruge rendžera.

U Hrvatskoj su rendžeri čuvari prirode koji obavljaju neposredan nadzor u zaštićenim područjima, a zaposleni su u javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode ili zaštićenim područjima županija. 

"Posao čuvara prirode je više od obične šetnje u prirodi: čuvar prirode je na terenu neovisno o godišnjem dobu, klimatskim uvjetima ili dobu dana, a posjeduje i raspolaže znanjem o ekologiji, zaštiti prirode te prirodnim i kulturnim vrijednostima i procesima pojedinog zaštićenog područja", poručili su.

Rendžeri su 2010. osnovali strukovnu udrugu Hrvatski rendžer kako bi unaprijedili struku čuvara prirode i promicali zaštitu prirode.

Iz Zelenog prstena podsjetili su i na projekt 'The thin green line', koji su pokrenuli rendžeri diljem svijeta, cijeneći doprinos svojih stradalih kolega u obrani zaštite prirode, a kojim se prikupljaju novčana sredstva i druge donacije, kako bi se pomoglo obiteljima njihovih stradalih kolega.

(Hina) pp/xar ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙