FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Partnerstvo za Dunav spojilo 14,5 km priobalnih pritoka Drave

Autor: Marina Bujan

ZAGREB, 2. srpnja 2021. (Hina) - Iz Partnerstva za Dunav koji živi u petak su izvijestili da su poduprli devet restauratorskih projekata u šest zemalja, a obnova u Hrvatskoj obuhvatila je ponovno spajanje 14,5 kilometara priobalnih pritoka rijeke Drave u sklopu prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.  

Partnerstvo za Dunav koji živi je međusektorsko partnerstvo između WWF-a Središnje i Istočne Europe, Zaklade Coca-Cola i Međunarodne komisije za zaštitu Dunava, a cilj mu je promicanje očuvanja i obnove rijeka i močvara dunavskog sliva.

Uz potporu od 4,4 milijuna dolara iz Zaklade Coca-Cola, osmogodišnje partnerstvo pokušalo je obnoviti ključne močvare, rijeke i poplavne nizine uz Dunav i njene pritoke, s ciljem povećanja kapaciteta rijeke za ekvivalent od 4800 olimpijskih bazena te obnove područja površine 7422 nogometna igrališta.

"Partnerstvo je poduprlo devet restauratorskih projekata u Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Rumunjskoj i Bugarskoj i identificiralo dodatne lokacije za buduću obnovu. Projekti su koncentrirani i time doprinose ostvarenju Zelenog koridora donjeg Dunava koji dijele Rumunjska, Bugarska, Moldavija i Ukrajina i Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, kojeg dijele Austrija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska i Srbija", ističu u priopćenju. 

Restauratorski projekt u Hrvatskoj odnosi se na obnovu pritoka Drave u kojem je ponovno spojeno 14,5 kilometara priobalnih pritoka. Projekt, koji predvode Hrvatske vode, osmišljen je kako bi tom državnom tijelu pružio iskustvo u "prirodnom" upravljanju rijekom, pomažući Hrvatskoj u usklađivanju s Okvirnom Direktivom EU-a o vodama te zahtjevima direktiva EU-a o staništima i pticama. 

U proteklih 300 godina izgubljeno oko 87 posto svjetskih močvara

Iz Partnerstva upozoravaju da je u proteklih 300 godina izgubljeno oko 87 posto svjetskih močvara, od kojih je trećina nestala samo od 1970., a taj gubitak značajno je pridonio golemom gubitku populacija životinjskih vrsta. Oštećenje rijeke uglavnom je uzrokovano nasipavanjem, regulacijom toka i izgradnjom brana kako bi se zadovoljile potrebe projekata hidroelektrana, navigacije, poljoprivrede i sprječavanja poplava.

Močvare nude korisna rješenja utemeljena na prirodi jer se u njima odvija niz vitalnih ekoloških funkcija, kao što su smanjenje rizika od poplava ili suše; regulacija klime; hranilišta, odmorišta i gnjezdilišta ptica; staništa divljih životinja. Nude i sredstva za život zajednicama putem ribolova, proizvodnje biomase, ispaše ili pružanja prostora za ekoturizam.

U povodu Dana Dunava, 29. lipnja, poručili su da se svijet treba obvezati na Novi dogovor za prirodu koji štiti močvare.

"Katastrofalno smanjenje slatkovodnih vrsta najjasniji je pokazatelj štete koju činimo močvarama svijeta - našim sustavima za održavanje života. Ako svi - vlade, korporacije, financijske institucije, nevladine organizacije i zajednice - ne poduzmemo ozbiljne i neposredne globalne akcije kako bismo zaustavili neprestanu zloupotrebu i uništavanje bitnih močvarnih ekosustava, nemamo izgleda za ispunjavanje UN-ovih Ciljeva održivog razvoja, a budućnost planeta bit će prepuna rizika i nesigurnosti", poručuju iz Partnerstva za Dunav koji živi.

(Hina) pp/xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙