FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija će kao predsjedatelj Vijeća EU-a tražiti kompromise

Autor: Luka Fiamengo

LJUBLJANA, 29. lipnja 2021. (Hina) - Slovenija će tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici ove godine tražiti kompromisne prijedloge, a jedan od prioriteta bit će priprema Europske unije na moguće nove krize u budućnosti, rekao je u utorak šef diplomacije Anže Logar.

Kako je u razgovoru za novi televizijski kanal N1info Slovenija izjavio Logar, uloga države koja predsjedava Vijećem je da pokuša usklađivati i predlagati kompromisna rješenja za zakonske prijedloge i različite teme.

"Svaka članica pokušava u tom okviru  afirmirati svoje gledište, a zadaća je predsjedajuće države da nađe kompromisni prijedlog za svih 27", kazao je Logar.

Posebnu pažnju tijekom predsjedanja Slovenija će posvetiti pitanju uspostave Zdravstvene unije, te kriznog upravljanja na području kibernetičke sigurnosti.

Slovenija u četvrtak preuzima šestomjesečno rotacijsko predsjedništvo Vijećem EU-a od Portugala, te očekuje i dolazak predsjednice Europske komisije  Ursule von der Leyen.

Slovenski mediji objavili su u utorak pismo što ga je petoro njemačkih zastupnika u Europskom parlamentu, članovi stranaka i s ljevice i iz centra, uputilo Ursuli von der Leyen i predsjedniku Vijeća EU-a Charlesu Michelu, a u kojemu se izražava zabrinutost zbog stanja vladavine prava u Sloveniji pod vladom premijera Janeza Janše.

Između ostalog, njemački zastupnici u pismu kažu da su "europske vrijednosti pod sve većim pritiskom u Sloveniji", te da premijer Janša "žestoko" napada civilne udruge i slobodne medije. Zahtijevaju da Komisija što prije osigura da slovenska vlada prestane "opstruirati" imenovanje slovenskih delegiranih tužitelja u ured Europskoj javnog tužiteljstva (EPPO) čija je zadaća ubuduće ispitivati malvezracije i zloupotrebe kod korištenja europskih fondova.

Njemački zastupnici uz to pozivaju EU da do imenovanja delegiranih tužitelja iz Slovenije zadrži isplatu sredstava Sloveniji iz europskih proračunskih sredstava i fonda za otpornost i oporavak, prenose slovenski mediji.

Pismo su potpisali eurozastupnici Daniel Freund (Zeleni), Sergey Lagodinsky (Zeleni), Stelios Kouloglou (Ljevica), Ramona Strugariu (Renew) i Lara Wolters (S&D), a potpis na pismo dala je i zastupnica Zelenih u Bundestagu Franziska Brantner.

 

(Hina) xfl ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙