FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska razmišlja da Ceutu i Melillu u cijelosti uključi u Schengen

Autor: Zrinka Treščec

MADRID, 15. lipnja 2021. (Hina/Reuters) - Madrid razmišlja o proglašenju Ceute i Melille zonom Schengena, rekla je u utorak španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez Laya dok je 150 migranata neuspješno pokušalo ući u Melillu.

Marokanci iz gradova koji okružuju te enklave mogu trenutačno ući bez vize, ali im je ona potrebna za putovanja morem ili zrakom u kontinentalnu Španjolsku ili druge zemlje Schengena.

Pitanje se razmatra u trenutku kada se Španjolska i Maroko spore oko Zapadne Sahare, regije koju je okupirao Maroko.

Gonzalez Laya nije željela komentirati taj spor, kazavši da njezino ministarstvo radi "u diskreciji".

U međuvremenu, gotovo 150 migranata neuspješno je u utorak ujutro pokušalo ući u Melillu iz Maroka. Pritom je lakše ozlijeđeno devet pripadnika snaga reda, objavile su mjesne vlasti.

Migranti su bili većinom iz subsaharske Afrike, ali je među njima bilo i ljudi iz Magreba.

Sredinom svibnja Ceutu, drugu španjolsku enklavu na sjeveru Maroka, pogodio je nezapamćeni migrantski val od gotovo 10.000 ljudi, uključujući puno maloljetnika, jer su marokanske vlasti ublažile kontrole.

Taj incident dogodio se u kontekstu velike diplomatske krize između dviju zemalja jer se Maroko ljuti što je Španjolska na liječenje primila vođu Fronte Polisario koja se bori za neovisnost Zapadne Sahare, a koja je zakleti neprijatelj Rabata. On se sada nalazi u Alžiru.

Granice Ceute i Melille jedine su kopnene granice između Afrike i Europske unije.

(Hina) xzt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙