FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fond 5.5 i Zaklada SOLIDARNA - Klima ne čeka državu!

Autor: Vedrana Larva;Nataša Kota

ZAGREB, 29. svibnja 2021. (Hina) - Pet mjeseci nakon razornih potresa koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju, Zaklada SOLIDARNA i Vijeće Fonda 5.5 u subotu su predstavili drugu fazu Programa krizne podrške tom području za što je dosad prikupljeno više od 14 milijuna kuna, upozorivši da - Klima ne čeka državu.

Fond je dosad prikupio 14.220.393,50 kuna, a u okviru prve faze kriznog zbrinjavanja plasirano je 4,6 milijun kuna. Druga faza počet će u lipnju i trajat će do kraja godine, priopćila je Zaklada SOLIDARNA.

Druga faza obuhvaća podršku razvojnih inicijativa u vrijednosti od milijun kuna, a isplata je u tijeku, stabilizaciju socijalno ugroženih stradalničkih kućanstava uz financijske potpore u vrijednosti od dva milijuna kuna te održivu obnovu Banije, za što je rezervirano dodatnih sedam milijuna kuna te sav dodatni novac koji se prikupi.

Osiguranje trajnih stambenih rješenja

Glavni tajnik Zaklade SOLIDARNA i voditelj Fonda 5.5 Ivan Blažević istaknuo je da im je u fokusu stabilizacija, obnova i oporavak ove regije koja se desetljećima bori sa siromaštvom, beznađem i manjkom razvojne podrške.

"Prioritet nam je osiguranje trajnih stambenih rješenja za obitelji koje su u potresu izgubile svoje domove. U proteklim mjesecima okupili smo stručnjake i stručnjakinje te razradili model ulaganja u sklopu kojega će najmanje 35 kućanstva biti trajno zbrinuta", rekao je Blažević.

Dodao je kako je bitno istaknuti da obnova Sisačko-moslavačke županije nije samo obnova domova i gospodarstava, već cijele zajednice, a to se, ocijenio je, najbolje čini ulaganjem u lokalne razvojne inovacije.

Zaklada SOLIDARNA i Vijeće Fonda 5.5 raspisali su natječaj su da bi potaknuli lokalnu proizvodnju, dali potporu za pokretanje ili nastavak započetih inicijativa i tako spriječili iseljavanje lokalnoga stanovništva. U sklopu toga natječaja dodijeljene su financijske potpore za deset lokalnih projekata ukupne vrijednosti od milijun kuna.

Članica Vijeća Fonda 5.5 Anamarija Užbinec predstavila je dobitnike istaknuvši da su svi projekti koji su ostvarili pravo na potporu od velike važnosti za podržavanje razvoja zajednice i obnovu ekonomskoga i društvenoga života i ostanak na ovom zaboravljenom području.

Dio sredstava koji će se utrošiti u fazi održive obnove i oporavka Sisačko-moslavačke županije izdvojen je i za jednokratne financijske potpore u svrhu socio-ekonomskog osnaživanja socijalno najugroženijih pojedinaca i obitelji.

Predsjednica Vijeća Fonda 5.5 prof. dr.sc, Marina Ajduković objasnila je kako se trude imati ciljani pristup korisnicima, dok država nastavlja s neselekcijskom pomoći. Iako katastrofe jednako pogađaju sve, u stanju katastrofe siromašni samo postaju još siromašniji ako mi ne pomažemo, istaknula je.

Kroz kontinuirano prisustvo na terenu u Sisačko-moslavačkoj županiji, organizirano djelovanje u sklopu Koordinacije humanitaraca, suradnju s lokalnim dionicima, ali i komunikaciju s lokalnim stanovništvom o problemima s kojima se nose posljednjih mjeseci, Zaklada SOLIDARNA mapirala je goruće izazove u obnovi Banije, za što je nužna međuresorna suradnja svih aktera.

Prioritet - ponovno pokretanje legalizacije

Upraviteljica SOLIDARNE Marina Škrabalo ustvrdila je kako je prioritet ponovno pokretanje legalizacije i to je jedan od zahtjeva koje upućuju nadležnima.

"Nužno je omogućiti ljudima čiji srušeni objekti nisu bili legalizirani da to učine kako bi imali zakonsku osnovu za postupak obnove. Ponovno pokretanje legalizacije mora uključiti i subvencioniranje pristojbe za koje većina stradalnika nema novca. Ako se to ne učini, mnoga kućanstva ostat će obespravljena u programu obnove", ustvrdila je Škrabalo.

Drugi zahtjev odnosi se na efikasnu administraciju i pristupačnu tehničku pomoć, te u tom svjetlu Zaklada SOLIDARNA ima velika očekivanja od Centra za obnovu u Petrinji. Škrabalo je istaknula da taj centar mora funkcionirati kao referentna točka gdje građani, lokalni proizvođači, ali i donatori, mogu dobiti sve potrebne informacije i konkretnu tehničku pomoć, prvenstveno u pogledu pripreme građevinskih projekata u skladu sa Zakonom o obnovi.

Smatra da se u kontekstu održive obnove i oporavka ne smije izostaviti civilno društvo koje trpi ogromne posljedice potresa i bori se za opstanak kako svoje zajednice tako i sebe. Zato apeliraju na Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva da otvori program interventnog financiranja gorućih potreba lokalnih udruga koje danonoćno rade na terenu, a nisu dobile nikakav oblik podrške za svoje terenske troškove, hladni pogon i obnovu svojih prostora. 

Dodala je kako je, uz civilni sektor, za održivu obnovu i oporavak Banije nužno podržati i lokalne obrtnike.

"Apeliramo na sve novoizabrane lokalne vlasti da od svog prvog radnog dana prionu organizaciji programa rušenja u suradnji s lokalnim obrtnicima i na taj način doprinesu opstanku lokalne ekonomije", poručila je Škrabalo. Podsjetiila kako je na ovaj gorući problem javnost alarmirala Obrtnička komora i Udruženje obrtnika SMŽ čijem se apelu, istaknula je, solidarno pridružuju.

Peti zahtjev tiče se pak povrata plaćenoga PDV-a donatorskim programima obnove,na što Zaklada SOLIDARNA apelira od početka svoga djelovanja na Baniji. 

U slučaju SOLIDARNE dosadašnji plaćeni PDV iznosi više od 700 tisuća kuna, a projekcija je da će biti i do dva milijuna kuna, što znači i deset kuća manje za stradalnike.

Zato predlažu da Vlada donese oduku o automatskom povratu PDV-a humanitarnim programima koji će taj iznos reinvestirati u daljnju obnovu i gradnju kako bi se do kraja ove godine zbrinulo što više obitelji.

(Hina) pp/xvlar yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙