FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Možemo! Rijeka o izgradnji javnih stanova za dugoročni najam

Autor: Helena Šupraha

RIJEKA, 8. svibnja. 2021. – Predstavnici Možemo! Rijeka u subotu su predstavili model izgradnje javnih stanova za dugoročni najam i najavili da će se za njega zalagati u riječkom Gradskom vijeću.

O tom modelu su na konferenciji za medije govorili kandidat Možemo! Rijeka za gradonačelnika Rijeke Nebojša Zelič i nezavisni saborski zastupnik s liste političke platforme Možemo! Bojan Glavašević.

Zelič je rekao da tolerancija i otvorenost uključuju  brigu za dobrobit svih skupina koje su isključene iz društva, da je nedavno objavljeno da je na prioritetnoj listi stanova za dodjelu potrebitima čak 617 obitelji, dok je Grad Rijeka u posljednje tri godine dodijelio samo 37 stanova.

"Veći stambeni fond znači više dostupnih stanova za riječke obitelji, za mlade obitelji i za one koji si ne mogu priuštiti vlastiti smještaj. Novi riječki stanovi namijenjeni za dugoročni najam, mogli bi pozitivno utjecati i na cijene najma stanova", dodao je.

Model javnih stanova za dugoročni najam Zelič vidi kao jedino rješenje za problem nekontroliranog rasta najamnina i cijena stanova te da ni model državno poticane stanogradnje niti model APN-a u tome nisu uspjeli.

"Oba programa oslanjaju se na dugogodišnje kreditno zaduženje dok istovremeno raste broj osoba s ugovorima o radu na određeno. Stoga je prenamjena postojećih ili izgradnja novih stanova za svrhu dugoročnog najma trenutno jedino rješenje koje može smanjiti problem stanovanja u Rijeci", kazao je.

Smatra da je potrebno iz lokalnih javnih sredstava uložiti samo 20 posto cijene izgradnje, dok bi se preostalih 80 posto moglo prikupiti iz dostupnih EU fondova.

Zelič je komentirao je objavu lanjske snimke paljenja zastave LGBTQIA+ zajednice, koja je bila izvješena na zgradi Grada Rijeke, kazavši da je noćas ta snimka objavljena na Instagram stranici “Riječani 1987”, uz opis da je “ovo odgovor na novo doneseni zakon o posvajanju djece istospolnim parovima”.

“Ovaj recentno objavljeni snimak ponovno pokazuje da su i u Rijeci, koliko god njen duh bio otvoren, prisutne skupine koje su spremne javno i fizički iznositi govor mržnje, isključenja, netolerancije. Želimo ovdje poslati poruku da se s time treba beskompromisno razračunati i da toleranciju i otvorenost ne treba uzeti zdravo za gotovo već na tome aktivno raditi”, ustvrdio je Zelič.

Bojan Glavašević rekao je da je u Rijeci proveo prve tjedne svog prognaničkog života.

“Drago mi je da danas u Rijeci mogu podržati moje prijatelje iz Možemo! Rijeka i Možemo! kao novu, progresivnu snagu na hrvatskoj političkoj sceni. Ovi ljudi imaju sjajna rješenja i ideje za poboljšanje svakodnevice, od problema stanovanja, preko zelene tranzicije do promjene načina upravljanja gradom koji kreće iz kvartova – od građana i za građane," kazao je Glavašević.

(Hina) xhsup ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙