FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Habuš (HNS) prvi izvijestio o troškovima, tehnička podrška za unos izvješća

Autor: Marija Udiljak

ZAGREB, 5. svibnja 2021. (Hina) - Kandidat za gradonačelnika Varaždina Goran Habuš (HNS) prvi je izvijestio o troškovima svoje dosadašnje promidžbe, među onima koji su se požurili s dostavom izvješća je i HDZ-ova Anamarija Blažević, a izvješća su dostupna na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Zakon obvezuje sve izborne sudionike da u dva navrata, najkasnije sedam dana prije izbora i 30 dana nakon njih dostave DIP-u financijska izvješća o financiranju promidžbe koja uključuju izvješća o donacijama, o troškovima te o ostvarenom popustu za medijsko oglašavanje.

 Ta obveza postoji za oba izborna kruga, a s obzirom da se 1. krug održava  16. svibnja, krajnji rok za podnošenje izvješća je zaključno sa 8. svibnja.

 Prvi put na lokalnim izborima izvješća se ne dostavljaju u papirnatom obliku, nego unosom u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja, a objavljuju se prvog radnog dana od dana dostave. Habuš je svoje izvješće u sustav unio u utorak, pa je objavljeno u srijedu. 

Tehnička podrška za 'ulazak' u sustav

 S obzirom na brojnost listi i kandidata, od kojih neki tek ulaze u svijet politike i izbora, DIP je pripremio i na mrežnoj stranici objavio Upute za rad, odnosno način na koji se 'ulazi' u sustav za nadzor.

 Onima koji se ne uspiju snaći u tim Uputama, osigurao je tehničku podršku kod prijave, objavio brojeve telefona i e-mail na koji se mogu obratiti za pomoć, podaci su dostupni na mrežnoj stranici.

 Od srijede, 5. svibnja do petka, 7. svibnja tehnička se podrška može dobiti od 8 do 20 sati, a posljednjeg dana za unos, subote, 8. svibnja od 8 sati do ponoći.

 Habuš, kojeg je kandidirala koalicija predvođena HNS-om, je izvijestio da je od 16. travnja do 4. svibnja od donatora dobio 14. 500 kuna, a na promidžbu potrošio 12. 500 kuna i to za oglašavanje za koje nije dobio nikakav popust.

 HNS je podnio izvješće o troškovima promidžbe za skupštinu Varaždinske županije, listu kandidata za županijske vijećnike podnio je u koaliciji s još nekoliko stranaka. Navodi da u razdoblju od 22. travnja do 4. svibnja nije imao izbornih troškova, ni donacija, ni popusta za oglašavanje.

 HNS je izvijestio i o izbornim troškovima u još nekoliko gradova i općina Varaždinske županije, a sa podnošenjem izvješća o troškovima promidžbe za kninsko gradsko vijeće, požurio se i HSLS, navodi da nije imao ni troškova, ni donacija.  

Među prvima, svoje je financijsko izvješće podnijela  i HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Pakraca Anamarija Blažević, koja već zna da će i iduće četiri godine voditi taj grad jer je jedina kandidatkinja.

 Od 22. travnja do 4. svibnja nije primila ni jednu donaciju, nije imala nikakvih troškova, pa ni popusta za medijsko oglašavanje.

 

(Hina) xum yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙