FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Buje/Miletić: Istra mora ostati prostor kulture, slobode i suživota

Autor: Daniele Sponza

BUJE, 21. travnja 2021. (Hina) - IDS-ov kandidat za istarskog župana Boris Miletić u srijedu je u Bujama, na predstavljanju programskog poglavlja o kulturi i identitetu, rekao kako je kultura zaštitni znak Istre te kako ova regija upravo iz tog razloga mora ostati prostor kulture, slobode i suživota.

"Kultura je zaštitni znak Istre, a ostati autentično svoji i sačuvati svoju baštinu je jedan od naših najvećih prioriteta", kazao je Miletić dodavši kako je Istra jedna od rijetkih regija čije vrijednosti su neodvojiv dio njezinog brenda.

Ustvrdivši kako je Istra prepoznatljiva ne samo po svojim ljepotama, vrijednim ljudima i po svojoj izuzetnoj kulturi i tradiciji, nego i po vrijednostima odnosno otvorenosti, toleranciji i multikulturanosti, Miletić je istaknuo kako je suživot na ovim prostorima jedinstven te kako Istra mora ostati prostor slobode i suživota.  

"Ulaganjem u našu kulturu i baštinu čuvamo svoj istarski identitet i zato nastavljamo raditi na očuvanju i prezentaciji materijalne i nematerijalne baštine, jačanju i unapređenju kulturne infrastrukture te promociji i unapređenju Zavičajne nastave“, naglasio je Boris Miletić koji je izdvojio sedam prioritetnih točaka, među kojima je nastavak obnove kaštela Rotta, Paz i Kršan.

"Kaštele koje ćemo obnoviti u narednom mandatu možda nas neće štititi od modernih barbara - primitivaca i radikala, ali zato će značajno doprinijeti čuvanju naše povijesne baštine  i predstavljaju veliki iskorak u kulturnoj ponudi naše regije", ustvrdio je Miletić dodajući kako je u planu dovršetak Kuće kaštela u Momjanu te digitalno i sadržajno umrežavanje istarskih kaštela. Napomenuo je i kako se dovršava obnova zgrade Arheološkog muzeja Istre, Malog rimskog kazališta i Povijesnog i pomorskog muzeja u Puli.  

Govoreći o jačanju kulturne produkcije, Miletić je najavio pokretanje projekta potpore produkcije umjetnika temeljene na zavičajnoj tematici kao i osnivanje javnih i privatnih fondova koji bi podupirali stvaranje umjetničkih fundusa i djela.

"U planu nam je davanje u simbolični najam napuštenih i neiskorištenih prostora na atraktivnim lokacijama kulturnim subjektima i kreativnim profesionalcima. U narednom mandatu unaprijedit ćemo uvjete rada Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u kojoj otvaramo novi multimedijalni odjel te jačamo suradnju s Istarskom filmskom komisijom", zaključio je Miletić. 

(Hina) xdspo ykt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙