FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Istri novih 11 zaraženih, umrla jedna osoba

Autor: Daniele Sponza

PULA, 2. travnja 2021. (Hina) - Novih 11 koronavirusom zaraženih osoba broji Istarska županija u kojoj su u zadnja 24 sata testirana 282 uzorka brisa, a u pulskoj bolnici umrla je 80-godišnja osoba koja je uz virus imala pridružene kronične bolesti.

Županijski Stožer civilne zaštite u petak je izvijestio da se kod devet novooboljelih osoba radi o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, dok su u epidemiološkoj obradi dvije osobe. 

Oporavilo se 14 osoba te su trenutno u Istri 122 aktivna slučaja zaraze, a pod mjerom samoizolacije je 2196 osoba.

Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice liječe se 74 osobe, od kojih je sedam u respiracijskom centru. 

Kozlevac: Nisam iznenađen da je Istra za Njemačku visokorizična

Vezano za odluku Njemačke koja je Istarsku županiju u četvrtak uvrstila na listu regija s visokim rizikom od zaraze, načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac izjavio je Hini kako time nije iznenađen.

Istaknuo je da je u zadnja tri do četiri tjedna primjetan porast broja novozaraženih na istarskom poluotoku, koji je u konačnici i doveo do ove situacije.

"Nažalost, to se desilo i u ovom trenutku ne možemo ništa osim da još jednom uputimo apel svim građanima da se i tijekom uskrsnih blagdana suzdrže od bilo kakvih druženja i da se pridržavaju svih epidemioloških mjera", dodao je Kozlevac.

Naime, odluka njemačkih vlasti stupa na snagu u subotu, 3. travnja i znači da će sve osobe koje iz Hrvatske dolaze u Njemačku morati u roku od 48 sati predočiti negativni test na koronavirus i u karanteni biti deset dana nakon povratka. Samoizolaciju je moguće prekinuti nakon pet dana s novim negativnim testom.

Kozlevac je kazao kako su u Stožeru svjesni činjenice da će Istra, ukoliko se broj novozaraženih bude povećao, doživjeti istu sudbinu kao i ostatak Hrvatske.

Što manje kontakata, druženja i fešti - mjere koje djeluju na svaki soj virus

"Istra nije izoliran otok, situacija u okruženju nije nikako dobra. Ako mi poštujemo mjere distance, nosimo maske, držimo se higijene, pazimo da imamo što manje kontakata, bez druženja, fešti i slično, onda su to mjere koje djeluju na bilo koji soj virusa", poručio je

Dodao je kako se odgovorne osobe na svim razinama također moraju držati protokola, bilo u ugostiteljstvu, obrazovanju ili trgovini, "jer ako se krenemo opuštati, virus se lako širi, pogotovo novi soj".

"Sve činjenice govore da je naprosto došlo do prevelikog opuštanja ljudi i ostvaruje se preveliki broj kontakata, a to nikako nije dobro", zaključio je Kozlevac.

(Hina) dxspo ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙