FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša sudjeluje u euroraspravi o medijskim slobodama u Sloveniji

Autor: Luka Fiamengo

LJUBLJANA, 25. ožujka 2021. (Hina)  - Slovenski premijer Janez Janša ipak će u petak sudjelovati u raspravi o medijskim slobodama u Sloveniji što će se održati u Europskom parlamentu, premda je isprva to otklanjao budući da će se debata odvijati virtualno, dok je on inzistirao na susretu uživo.

Janša i  ministar za kulturu Vasko Simoniti potvrdili su da će sudjelovati u virtualnoj raspravi o situaciji u Sloveniji koju u petak priprema skupina Europskog  parlamenta za  poštovanje  demokracije, vladavine prava i temeljnih prava, objavila je u četvrtak press služba Europskog parlamenta, a prenose slovenski mediji.

Janšin kabinet početkom tjedna je priopćio da će on u petak sudjelovati na summitu EU-a i razgovarati s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leynen i to u virtualnom obliku, zbog pogoršane epidemiološke slike u Europi, no da istog dana ne može sudjelovati na već prije dogovorenom sastanku o stanju slobode medija i vladavini prava u Sloveniji.

"Razmjena mišljenja o tome u Europskom parlamentu trebala bi biti organizirana u fizičkom obliku i na javnoj sjednici Europskog parlamenta, za sve sudionike trebalo bi biti osigurano dovoljno vremena da se teme o kojima će se raspravljati mogu predstaviti cjelovito", poručeno je u ponedjeljak iz Janšinog kabineta.

Kako u četvrtak prenose slovenski mediji, sada je iz Europskog parlamenta poručeno da će se sastanak ipak održati i da će raspravi prisustvovati i gosti iz Slovenije.

Uz Janšu i ministra za kulturu Vaska Simonitija  u Europski parlament pozvani su slovenski pravobranitelj ljudskih prava (ombudsman)Peter Svetina  te glavna državna tužiteljica Mirjam Kline.

Janša i njegova vlada susreću se od početka svog mandata, započetog prije godinu dana, s optužbama da provode jak pritisak na vodeće javne medije i verbalne kampanje napada protiv nezavisnih novinara, te da nezavisna državna tijela žele staviti pod svoj utjecaj, protivno europskom načelu vladavine prava. Oni te tvrdnje odbijaju tvrdeći da se radi o pokušajima "ekstremne ljevice" i njoj bliskih medija da osramote vladu u međunarodnoj javnosti, u pokušaju da je sruše.
Zbog napada na medijske slobode i uskrate financijskih sredstava za javne medije poput Slovenske radiotelevizije (RTV Slovenija) i tiskovne agencije STA Janšinu su vladu zadnjih mjeseci, uz domaće, prozivale i međunarodne novinarske udruge poput Reportera bez granica, Međunarodnog press instituta (IPI), te udruge europskih novinskih agencija (EANA).

Prva rasprava o Sloveniji u okviru odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove održana je 5. ožujka, u okviru rasprave o stanju u Mađarskoj i Poljskoj.
Nakon nekih kritičnih izjava predstavnika Europske komisije, u kojima su se zauzeli za zaštitu slobodnih medija u Sloveniji, Janša je u veljači pozvao Komisiju da formira "fact finding" misiju koju bi uputio u Sloveniju da utvrdi stanje medijskih sloboda. Po njegovim tvrdnjama, većinu medija u Sloveniji kontroliraju oporbena ljevica i njoj bliski "medijski tajkuni".

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙